Begrijpelijke teksten schrijven in het Nederlands

11 mei 2017
door Regina Coeli

Het schrijven van een begrijpelijke en grammaticaal correcte tekst is vaak geen onderdeel van een studie aan het hoger onderwijs of de universiteit. Zeker nu steeds meer studies aangeboden worden in de Engelse taal, neemt de vaardigheid in de Nederlandse taal af, blijkt uit verschillende onderzoeken.

Veel Nederlandse hoogopgeleide professionals vinden het een uitdaging om effectieve en heldere teksten te schrijven, terwijl dat in veel functies juist wel belangrijk is. Of het nu gaat om een beleidsplan, een projectplan, een e-mail of een kort artikel. Een tekst die niet begrijpelijk is of vol fouten staat, zal minder serieus genomen worden door de lezer.

Vijf tips voor begrijpelijke teksten

1. Schrijf met de lezer voor ogen
Wie is uw lezer? Hoe zou u uw boodschap overbrengen in een gesprek? Op welke toon vertelt u het? Welke woorden zijn goed te begrijpen?

De tekst hoeft geen literair hoogstandje te worden. U hoeft ook geen indruk te maken met ingewikkelde zinsconstructies en moeilijke woorden. Het belangrijkste doel is dat u uw boodschap kunt overbrengen en uw tekst het juiste effect heeft.

2. Creëer een heldere structuur in uw tekst
Zorg voor een structuur waarin hoofd- en bijzaken eenvoudig te herkennen zijn. Schrijf korte alinea’s met een onderwerp per alinea en begrijpelijke tussenkopjes. Maak slim gebruik van signaalwoorden zoals ‘ten eerste’, ‘ten tweede’ en ‘uiteindelijk’.

3. De kern in de eerste alinea
In de eerste alinea moet het voor de lezer direct duidelijk zijn waar de tekst over gaat en of u iets van hem of haar verwacht.

4. Formuleer op een eigentijdse manier.
Vermijd standaardzinnen en omslachtige taal. Schrijf zoals je het zou vertellen.

5. Controleer uw tekst
Lees uw tekst eens hardop. Klinkt het goed? Schaaf bij totdat u tevreden bent.

Privétraining schrijfvaardigheid

Wilt u uw schrijfvaardigheid grondig aanpakken? In een korte training schrijfvaardigheid kunnen we u leren om heldere en foutloze teksten te schrijven. We werken aan de grammaticale regels die u nog niet beheerst en oefenen met het schrijven van allerlei teksten die u in uw praktijk ook tegenkomt. Op die manier gaat u naar huis met veel praktische tips en nieuwe kennis die u direct kunt toepassen.

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Inge Janssens
Medewerker Client Services

Deel deze pagina


Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.