Engelse werkwoorden in het Nederlands

door Regina Coeli

We zien steeds meer ingeburgerde Engelse werkwoorden in de Nederlandse taal. Hoewel ze hun Engelse uitspraak behouden, worden ze op de Nederlandse manier vervoegd. Dat ziet er soms vreemd uit, maar het is de enige juiste manier.

Kofschip als hulp bij het vervoegen van werkwoorden

Of je een werkwoord dat in de verleden tijd staat vervoegt een d of een t, hangt af van de laatste letter van de stam van het werkwoord. Dit is het werkwoord zonder –en. De stam van werken is dus: werk. In dit voorbeeld is de laatste letter een k en dat komt voor in het woord ‘kofschip’. In die gevallen vervoeg je een woord met een t: werkte dus.

Het Engelse kofschip

Engelse werkwoorden volgen de Nederlandse kofschipregel. Het grote verschil is dat je niet de stam van het werkwoord kunt nemen, maar het volledige werkwoord bekijkt.

Er zijn twee bijzonderheden met het vervoegen van Engelse woorden:

  1. Een Engels werkwoord kan eindigen op een lettercombinatie die in het Nederlands niet voorkomt. In dat geval ga je uit van de eindklank i.p.v. de eindletter. Voorbeeld: brainwash eindigt op een sis-klank, dus vervoegd met een t.
  2. Werkwoorden die eindigen op –e vervoeg je met een t: delete, deletete, gedeletet en tape, tapete, getapet

Voorbeelden van vervoegde Engelse werkwoorden

 
barbecueën ik barbecue ik barbecuede ik heb gebarbecued
bridgen ik bridge ik bridgede/bridgete ik heb gebridged/gebridget
coachen ik coach ik coachte ik heb gecoacht
copywriten ik copywrite ik copywritete ik heb gecopywritet
deleten ik delete ik deletete ik heb gedeletet
e-mailen ik e-mail ik e-mailde ik heb ge-e-maild
fitnessen ik fitnes ik fitneste ik heb gefitnest
formatten ik format ik formatte ik heb geformat
forwarden ik forward ik forwardde ik heb geforward
googelen ik googel ik googelde ik heb gegoogeld
headhunten ik headhunt ik headhuntte ik heb geheadhunt
inloggen ik log in ik logde in ik heb ingelogd
internetten ik internet ik internette ik heb geïnternet
managen ik manage ik managede ik heb gemanaged
promoten ik promoot ik promootte ik heb gepromoot
racen ik race ik racete ik heb geracet
saven ik save ik savede ik heb gesaved
tapen ik tape ik tapete ik heb getapet
timen ik time ik timede ik heb getimed
upgraden ik upgrade ik upgradede ik heb geüpgraded
uploaden ik upload ik uploadde ik heb geüpload

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.