De Nonnen van Vught

Language Institute Regina Coeli is opgericht door de Zusters Kanunnikessen van de Heilige Augustinus in Vught. Zij maakten deel uit van een internationale onderwijscongregatie. Vanzelfsprekend stonden zij open voor andere culturen en talen. Met overtuiging zetten zij zich in om mensen te helpen nieuwe talen te leren. Zij legden zo het fundament voor de Regina Coeli methode die ten grondslag ligt aan alle taaltrainingen die we bieden.

Lees meer over onze taaltrainingen >

Al in de beginjaren waren de cursisten onder de indruk van de opmerkelijke resultaten die ze  boekten. Snel ging het verhaal rond dat je bij de Nonnen van Vught moest zijn als je een taal snel en goed wilde leren. De lessen worden al jaren niet meer verzorgd door de zusters, de kwaliteit en zorgvuldige aandacht voor cursisten bleven echter behouden.

Begonnen de zusters iets nieuws, wij proberen daarop door te bouwen met inzet, professionaliteit en ook wij blijven vernieuwen. Daarom noemt men ons nog steeds ‘de Nonnen van Vught’ en daar zijn we trots op!

De zusters vestigen zich in Vught

1597 
Alix le Clerc en Pierre Fourier stichtten de congregatie van de Zusters Kanunnikessen van de Heilige Augustinus in Lotharingen, het huidige noordoosten van Frankrijk, met als doel het geven van onderwijs aan meisjes.

1903 
Als gevolg van de wetten van Combes die religieuzen verbood om onderwijs te geven, verspreidde de congregatie zich over Europa. De zusters uit Lunéville vestigden zich in Vught. Zij bouwden een klooster met meisjesinternaat  voor middelbaar onderwijs, dat de naam Regina Coeli kreeg. Daaruit groeide de M.M.S. die als een van de eerste Nederlandse scholen een talenpracticum verwierf in 1962, een experiment van Rijkswege.

Het ontstaan van het taleninstituut

1963 
De zusters startten een eigen talenpracticum in hun kloostergebouw, dankzij het internationale karakter van de groep beschikten zij over ‘native speakers’ die docent waren. De infrastructuur van het klooster en het internaat maakten het mogelijk om cursisten volledige verzorging te bieden. In het begin waren het voornamelijk religieuzen en ontwikkelingswerkers die een vreemde taal kwamen leren bij Regina Coeli, maar de kwaliteit van het talenpracticum werd al snel ontdekt door ambassadeurs, politici, ondernemers, BN’ers enzovoorts.

Het klooster uit

1982  
Het talenpracticum van de zusters verliet het oorspronkelijke klooster en betrok een nieuw gebouw op eigen terrein, het behield de naam Regina Coeli. Dit gebouw werd uitgebreid in 1991 en in 2001 vervangen door nieuwbouw op dezelfde locatie. In 2011 werd hier een vleugel aan toegevoegd.

2016
In januari opende Language Institute Regina Coeli gastenverblijf Eikenheuvel. In de 48 gastenkamers kunnen cursisten verblijven tijdens hun taaltraining. Op die manier kunnen ze zich nog beter concentreren op het leren van de taal. In april nam Regina Coeli een nieuw e-learningsysteem in gebruik. 

2017
Zuster Annette Heere publiceerde het boek 'Het verhaal van de Nonnen van Vught'. Voor de totstandkoming van het boek raadpleegde ze het uitgebreide archief van de congregatie die aan de wieg stond van het taleninstituut. 

Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.