De stap van sociaal naar zakelijk Nederlands

door Regina Coeli

Amsterdam is niet de gemakkelijkste omgeving om Nederlands te leren. Bij het geringste buitenlandse accent staat een welwillende Nederlander je al in het Engels te woord. De Italiaanse Sofia Derossi heeft dat de afgelopen drie jaar in Amsterdam volop kunnen ervaren. Toch leerde ze een aardig mondje Nederlands en haalde ze het staatsexamen NT2. Toen ze bij een klein adviesbureau buiten Amsterdam ging werken, ontdekte ze dat haar  Nederlandse taalvaardigheid niet voldoende was in zakelijke situaties. Vandaar dat ze Amsterdam voor een week verruilde voor Vught.

Communiceren met vertrouwen

“Om professioneel over te komen, was het voor mij belangrijk om mijn woordenschat uit te breiden, mijn uitspraak te verbeteren, maar vooral om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Ik ben op mijn werk de enige die Nederlands niet als moedertaal heeft en dat is niet altijd gemakkelijk”, vertelt Sofia. “Ik zag vooral op tegen het aannemen van de telefoon en tijdens een vergadering kon ik soms niet snel genoeg inspringen op een onderwerp. Tijdens de training Nederlands bij Regina Coeli heb ik van de taaltrainers veel praktische tips gekregen om dat te verbeteren. Zo heb ik ontdekt dat als ik eenmaal twee zinnen in het Nederlands heb gesproken, de rest van het gesprek ook goed verloopt. Ik heb dan ook vooral geoefend op het eerste deel van een gesprek.”

Regina Coeli maakte voor Sofia een taalcursus op maat. Vijf dagen achter elkaar volgde ze lessen om onder andere haar vocabulaire uit te breiden, de grammatica te verbeteren en dat vervolgens direct in de praktijk te brengen tijdens conversatielessen.

Uitbreiden van relevante woordenschat

Het uitbreiden van de woordenschat kan een enorme verbetering opleveren in taalvaardigheid. “Veel mensen kruipen in de comfortzone van hun woordenschat”, vertelt Désirée Hoefnagel, taaltrainer Nederlands bij Regina Coeli. “Het programma van Regina Coeli is erop gericht om cursisten nieuwe, relevante woorden bij te brengen.” Woordjes stampen is daarvoor geen effectieve methode. “Nee, het is het beste een woord in een context te leren en er vervolgens actief mee aan de slag tegaan. Sofia is iemand met veel taalgevoel en ze pikte daardoor de woorden snel op”, aldus Désirée.

Gestructureerd nieuwe woorden leren

Ook na de taaltraining ging Sofia serieus verder met het uitbreiden van haar woordenschat. “Tijdens de cursus heb ik geleerd om een woordweb te maken. Dat werkt voor mij ontzettend goed om gestructureerd nieuwe woorden te leren, bijvoorbeeld voor vaktaal of emoties. Op het werk heb ik continu een woordweb zichtbaar op één van mijn schermen waarin woorden staan met het lidwoord ‘het’ die ik veel gebruik. Hierdoor maak ik nu minder fouten met ‘de’ en ‘het’.”

Alle het-woorden bij elkaar

Voor veel mensen die Nederlands als vreemde taal leren,  is het een struikelblok of  ‘de’ of ‘het’ wordt gebruikt.  “Zij leren het gebruik door Nederlands te spreken en door correcties van moedertaalsprekers”, legt taaltrainer Mariëtte Dop uit. “Er zijn regels voor het gebruik van ‘de’ of ‘het’ maar als je een gesprek voert, kun je die lijstjes er niet bij halen. Het is dan ook zinnig om je te richten op werkgerelateerde woorden met het bijpassende lidwoord.  Sofia doet dat bijvoorbeeld erg goed. Haar woordweb met het-woorden is briljant.”

Goede ijsbreker bij een presentatie

Hoor je na de taaltraining niet meer aan Sofia dat Nederlands niet haar moedertaal is? “Eerst gaat het erom dat je de boodschap kunt overbrengen, daarna werken we aan de vorm en de uitspraak”, vertelt Mariëtte Dop. "Als je bijvoorbeeld bij een presentatie vooraf aangeeft dat je net Nederlands hebt geleerd, is dat een goede ijsbreker. Nederlanders hebben respect voor iemand die nog maar drie jaar in Nederland woont en al zo goed Nederlands spreekt!”

Sofia kijkt met veel plezier terug op de cursus Nederlands. “Nu communiceer ik veel gemakkelijker in het Nederlands. Weet je wat zo leuk is? In Amsterdam krijg ik nu antwoord in het Nederlands.”

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Nederlands?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.