Vlekkeloos Nederlands hoofdzaak voor Irakese arts

door Regina Coeli

Bij de Spoedeisende Hulp in het Viecuri Medisch Centrum in Venlo verlopen de dagen wel wat anders dan de 28-jarige Firas Al Khoury gewend was in zijn geboorteland Irak. Daar melden zo’n 200 patiënten per dag zich rechtstreeks aan het bureau van de arts die midden in een grote ruimte zit. De Irakese arts, die twee jaar geleden naar Nederland vluchtte, werkt vrijwillig in het Noord-Limburgse ziekenhuis om het werkveld in Nederland te leren kennen. Binnen twee jaar hoopt hij, met zijn registratie op zak, in Nederland als arts aan de slag te kunnen.

Firas is één van de vijf studenten van het UAF die dit najaar een taaltraining Nederlands volgen bij Regina Coeli. Hij heeft in de afgelopen twee jaar tijd een wonderbaarlijk hoog niveau van de Nederlandse taal bereikt en wil dat nog verder verbeteren. “Een patiënt verwacht van een arts immers dat hij in vlekkeloos Nederlands kan communiceren”, vertelt hij op zijn laatste trainingsdag bij Regina Coeli. Tijdens het interview spreekt Firas rustig en bedachtzaam. Hij kiest zijn woorden zorgvuldig en daar waar hij een fout maakt, herstelt hij zich direct.

“Arabisch is een echte literatuurtaal, in Nederland worden korte zinnen meer gewaardeerd”

“Ik heb al veel cursussen gevolgd om Nederlands te leren. Eerst tijdens de inburgeringscursus. Daarna heb ik staatsexamen 1 en 2 gedaan. Via het UAF kreeg ik deze training aangeboden. Mijn doelen waren om de puntjes op de i te zetten, idioom te leren in mijn vakgebied en zakelijk te leren schrijven.” Dat laatste blijkt een hele opgave voor mensen met een Arabische achtergrond. “Arabisch is een echte literatuurtaal; we vinden dat een tekst mooi moet zijn. We maken dan ook veel lange zinnen, terwijl het in Nederland meer gewaardeerd wordt als je korte zinnen schrijft.”

“Ik kon goed in het Nederlands communiceren omdat ik de context begreep”

Over het resultaat van de week in Vught is Firas enthousiast. “Ik wist niet hoe ik me nog verder kon ontwikkelen, maar nu heb ik weer zoveel ideeën gekregen! Wat ik me nu realiseer is dat ik goed kan communiceren in het Nederlands omdat ik de context begrijp. Vanaf nu ga ik me concentreren op de taal. Zo heb ik deze week geleerd over de combinaties die er zijn met het woord ‘er’ en heb ik me verdiept in vaste uitdrukkingen. Ik wil de taal perfect onder de knie krijgen!”

“Om de aansluiting met de praktijk te houden, heb ik zelf een aantal stages geregeld”

Over zijn ambities voor de toekomst is Firas helder. Hij wil – net als in Irak - aan de slag als arts op de spoedeisende hulp. Daarvoor moet hij eerst toetsen afleggen, onder andere op het gebied van de Nederlandse taal. “Ik word daarin erg goed begeleid door het UAF. Dat is prettig want ik studeer volledig individueel: ik zit thuis met mijn neus in de boeken. Om de aansluiting met de praktijk te houden, heb ik zelf een aantal stages geregeld. Zo heb ik een tijdje meegelopen met een huisarts en help ik nu op de spoedeisende hulp. Het beroep maar ook de omgangsvormen en de gebruiken leer je toch vooral in de praktijk.” Binnenkort start hij met co-schappen en dan is de eindstreep voor hem in zicht.

Firas wil graag laten zien wat hij kan betekenen voor de Nederlandse samenleving. “Ik heb ontzettend veel hulp gekregen van allerlei instanties en de Nederlanders zijn zo vriendelijk dat ik graag iets wil terugdoen.”

Deel deze pagina


Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.