Zet je brein aan het werk om snel Nederlands te leren

door Regina Coeli

We krijgen regelmatig de vraag wat het geheim is van ‘de Nonnen’. Hoe kan het dat onze cursisten zo snel een taal leren, terwijl ze op de middelbare school worstelden met de taal en ervan overtuigd waren geen talenknobbel te hebben? Onze methode heeft zich de afgelopen vijftig jaar steeds verder ontwikkeld tot wat het nu is: een individuele en zeer intensieve taaltraining die volledig op maat wordt samengesteld door een team van taaltrainers.

Snel verbanden leggen door activeren van kennis

“Een belangrijk kenmerk van onze methode is dat we starten met het activeren van de voorkennis van een cursist”, vertelt Elles Gratama. Zij is als taaltrainer Nederlands werkzaam bij Regina Coeli. Doordat ze de afgelopen jaren met een team van collega’s aan een nieuwe basismethode Nederlands voor anderstaligen werkte, verdiepte ze zich in de didactische grondslagen van de methode Regina Coeli. “De meeste cursisten hebben al enige kennis van de Nederlandse taal. Door die kennis of de kennis van andere talen naar boven te halen, activeert een cursist de hersenen op de juiste manier, kan hij sneller verbanden leggen en weten wij welke stof we niet meer uitgebreid hoeven te behandelen.”

Iedere cursist bouwt de eigen woordenschat op

Aan het begin van iedere lesdag zet een cursist zijn brein op deze manier aan het werk. En ook tijdens het verdere verloop van de taalcursus zit een cursist zelf aan het stuur van zijn taaltraining. Elles: “Iedereen gebruikt andere woorden in zijn sociale leven en in zijn werk. Het is afhankelijk van je achtergrond, interesses en context welke woorden je vaak gebruikt. We laten iemand tijdens de cursusweek dan ook zijn eigen woordenschat opbouwen door middel van een woordweb, een soort ‘mindmap’.

Een persoonlijke weergave van de Nederlandse taal

Doordat cursisten tijdens een lesdag woorden rondom een bepaald thema clusteren en verbanden leggen tussen de woorden, maken ze zich razendsnel de Nederlandse taal eigen. Het is erg leuk om te zien hoe verschillend cursisten werken met een woordweb. Zo groepeert de ene cursist de woorden in voor- en nadelen, anderen zetten alle werkwoorden en zelfstandige naamwoorden bij elkaar of noteren hele zinnen. Het worden heel persoonlijke weergaven van de Nederlandse taal.”

Expats leren Nederlands om deel te nemen aan het sociale leven

Verschillen tussen de cursisten die Elles lesgeeft zijn er genoeg. Vooral expats die vanuit alle hoeken van de wereld naar Nederland zijn gekomen, volgen een cursus Nederlands bij Regina Coeli. “De nieuwe expats zijn vaak jonge mensen die voor een aantal jaren in Nederland werken. We merken dat ze Nederlands willen leren om volop mee te kunnen doen aan het sociale leven. Ook het gebruik van specifieke vaktaal in het Nederlands kan een belangrijke stimulans zijn om juist naar ons te komen. Denk maar aan een arts die goed moet kunnen communiceren met Nederlandse patiënten. Doordat een professional bij ons zelf zijn taaltraining kan vormgeven, kunnen wij precies bieden wat hij nodig heeft.”

Structuur en intensiteit creëren een flow

Het bieden van structuur helpt bij het leerproces. Zo verloopt een beginnerscursus Nederlands bij Regina Coeli volgens een vast stramien. Een lesdag bestaat uit privélessen conversatie, grammatica en vocabulaire, afgewisseld met multimedialessen in het talenpracticum. “Door dit achter elkaar te doorlopen, komen cursisten in een ‘flow’. Iedere dag staat in het teken van een ander thema. Het mooie daarvan is dat aan het eind van de eerste lesdag een cursist al een gesprek kan voeren”, vertelt Elles. “Voor gevorderde cursisten maken wij altijd een stramien op maat.”


Elles Gratama is als taaltrainer Nederlands verbonden aan Language Institute Regina Coeli. Ze volgde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna organiseerde ze onder andere avontuurlijke reizen in Zuid-Amerika en woonde ze een tijdje als expat in de Verenigde Staten.

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Inge Janssens
Medewerker Client Services

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.