Spelen met modale werkwoorden

door Regina Coeli

Ik wil werken. Ik kan werken. Ik mag werken. Ik zal werken. Ik moet werken. Ik hoef niet te werken. Dit zijn zes eenvoudige zinnetjes met het werkwoord ‘werken’ en toch hebben ze ieder een volledig andere betekenis. De zes hulpwerkwoorden (oftewel ‘modale werkwoorden’) in de Nederlandse taal geven net als in iedere andere taal een extra lading aan een ander werkwoord. Voor mensen die met de Nederlandse taal zijn opgegroeid, hebben ze weinig verrassingen in petto. Anders wordt het als u Nederlands leert als vreemde taal.

Regels uitleggen aan de hand van praktische voorbeelden

De modale werkwoorden zijn zo’n belangrijk element in de Nederlandse taal dat beginners die de taal leren bij Regina Coeli, er al op dag vier hun tanden in zetten. “Het is een pittig onderwerp”, vertelt Ilja Soons, taaltrainer Nederlands. “We overladen de cursisten niet met theorie, maar proberen de regels uit te leggen aan de hand van praktische voorbeelden, die ze buiten het instituut ook echt kunnen gebruiken.”

Structuur van de zin

Beginners krijgen stap voor stap de lesstof uitgelegd. “We beginnen met de vormen en alle onregelmatigheden die erin zitten. Daarna kijken we naar de structuur van de zin. In veel zinnen staan het modale werkwoord en het werkwoord waar het bij hoort niet bij elkaar. Dat is heel anders dan in andere talen. Alleen de Duitsers, die een gelijksoortige zinsstructuur kennen, hebben hier meestal geen problemen mee. Tot slot kijken we naar de betekenis van de modale werkwoorden. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen moeten en hoeven of kunnen en mogen?”

De makkelijkste manier om de betekenissen te leren, is om ermee aan de slag te gaan. “Tijdens de les grammatica gaan we direct zinnetjes maken en gesprekjes oefenen. Ik vraag bijvoorbeeld: “Wat wil je in het weekend doen of wat moet je volgende week doen? Op die manier ontdekt iemand al heel snel hoe de Nederlanders de modale werkwoorden gebruiken. En zo is een grammaticales helemaal geen saaie kost!”

Even oefenen

Kunt u het juiste modale werkwoord invullen?
1. Ik … al goed Nederlands spreken.
2. Ik ... mijn uitspraak verbeteren.
3. U …. tijdens uw taaltraining niet te koken.
4. In het talenpracticum … u geen koffie of thee drinken.

Antwoorden
1. Kan
2. Wil => als het uw wens is, moet => als het een noodzaak is
3. Hoeft
4. Mag

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Nederlands?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.