Nederlands leren met het oog op vlotte integratie

door Regina Coeli

De Congolees Matendo Makoti kwam na een verblijf van zeven jaar in Kenia op uitnodiging van de Nederlandse regering naar het noorden van Nederland. Hij is vastbesloten om hier een nieuw bestaan op te bouwen met zijn vrouw en kinderen. Dat gaat niet van de een op de andere dag. Dat beseft hij zich maar al te goed. Daarom studeert hij nu Management, Economie & Recht aan de NHL in Leeuwarden en is hij actief als vrijwilliger bij Kleurrijk Friesland en Vluchtelingenwerk Noord Nederland.

Vluchtelingenorganisatie UAF selecteerde Matendo als één van de vijf studenten die een taaltraining Nederlands mochten volgen bij Regina Coeli. In de ruim twee jaar tijd die hij in Nederland woont, heeft hij zichzelf de Nederlandse taal eigen gemaakt tot niveau B2. Zijn doel was om dat niveau te verbeteren tijdens een week in Vught.

"Dit is precies wat ik nodig had"

“Het is een geweldige kans om te leren hoe je de Nederlandse taal moet toepassen. De begeleiding van de cursisten is hier super. Dit is precies wat ik nodig had”, vertelt Matendo enthousiast aan het eind van zijn trainingsweek. Een vriend die hem terug zal brengen naar Friesland, zit al in de auto op hem te wachten. Toch neemt hij de tijd om rustig over zijn ervaring met de cursus Nederlands te praten.

“Ik had veel moeite met de zinsstructuur, met woorden als ‘zullen’ en ‘zouden’ en natuurlijk met ‘er’. Dat is me nu veel helderder geworden. Ik ben Regina Coeli en het UAF erg dankbaar voor deze taaltraining. Vluchtelingen hebben veel problemen als gevolg van weinig beheersing van de Nederlandse taal. Ik waardeer de samenwerking tussen het UAF en Regina Coeli heel erg. Ik hoop dat die samenwerking nog lang zal duren.”

Het vizier op een toekomstige baan

Tijdens zijn studie MER komt zijn kennis van de Nederlandse taal Matendo goed van pas. Maar hij heeft zijn vizier ook al op een toekomstige baan. “Als kleine jongen droomde ik ervan om manager te worden. In Congo heb ik Rechten gestudeerd maar niet afgerond. Helaas is die studie niet toepasbaar in Nederland. In Kenia – waar ik zeven jaar heb gewoond na mijn vlucht uit Congo – heb ik ervaring opgedaan met counselling. Daardoor kan ik nu makkelijk contact leggen met mensen. Dat helpt me nu bij het integreren in de Nederlandse samenleving.”

 

Deel deze pagina


Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.