Ik heb geen talenknobbel. Kan ik wel een taal leren?

Iedereen die al een taal spreekt, kan ook een vreemde taal leren.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de een makkelijker een taal oppikt dan iemand anders. Bijvoorbeeld:

  1. Iemand die niet bang is om fouten te maken en gesprekken aanknoopt met jan en alleman, praat al snel een stuk makkelijker in een vreemde taal dan iemand die naar hem luistert en telt hoeveel fouten hij hoort.
  2. Iemand die de taal al vaak gehoord heeft, heeft meer gevoel voor de taal en zal sneller leren. Ook in je moedertaal zul je je meestal niet bewust zijn waarom je de woorden in een bepaalde volgorde zet, je weet gewoon dat het zo klopt. Zo werkt dat ook als je veel luistert en leest in de vreemde taal.
  3. Als je bijvoorbeeld al Frans spreekt, dan zul je het Spaans makkelijker oppikken. Dat komt doordat veel woorden en de grammatica op elkaar lijken. Spreek je alleen je moedertaal, dan zul je naast de nieuwe taal ook moeten leren hoe je een taal leert en zul je eraan moeten wennen dat een andere taal anders opgebouwd kan zijn.
  4. Niet alle methodes om een vreemde taal te leren, werken even goed. Zo kun je jarenlang bezig zijn met het onder de knie krijgen van de grammatica terwijl je het nog steeds moeilijk vindt een gesprek te voeren.

Hoe zorg je ervoor dat jij een taal leert?

Voor jou is het belangrijk dat je hulp zoekt bij het leren van een vreemde taal. Een goede taaltrainer leert je spreken en schrijven maar speelt ook in op jouw leerstijl. Op die manier leer je niet alleen de taal, maar je leert ook hoe je zelf de taal verder kunt ontdekken. En – minstens zo belangrijk – de taaltrainer motiveert je om verder te gaan. Want een taal leren, dat kun jij ook!

Als je vastbesloten bent om een taal te leren, neem dan contact met ons op. Tijdens een intake bespreek je niet alleen wat je wilt leren, maar ook wat je moeilijk vindt, wat je energie geeft en hoe je doorgaans het makkelijkst leert. De taaltrainer stelt een training samen die uniek is voor jou.

Nog even over de talenknobbel...

Sommige mensen hebben misschien meer oor of oog voor de taal, maar een knobbel in de hersenen hebben ze niet. De kennis en vaardigheden die te maken hebben met taal, zijn verspreid over meerdere delen in de hersenen die allemaal met elkaar samenwerken. Het gaat er dus om dat je al die delen in je hersenen aanspreekt.

 


Gerelateerde vragen uit deze categorie


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.