Hoe lang doe je erover om een taal te leren?

Hoe lang het duurt voor je een vreemde taal spreekt, is afhankelijk van een aantal factoren:


Het niveau dat je wil bereiken
Wil je vloeiend over allerlei onderwerpen kunnen spreken zodat niemand je kan onderscheiden van een native speaker, dan kost dat veel tijd. Jaren. Het is anders wanneer je vooral dagelijkse dingen wilt kunnen in een vreemde taal zoals boodschappen doen, een gesprek voeren met de buren en het lezen van de krant. Dat heb je sneller geleerd.

Als beginner leer je vrij snel nieuwe dingen en merk je dat je al snel korte gesprekjes kunt voeren in de nieuwe taal. Hoe meer gevorderd je wordt, hoe meer tijd er nodig is om een niveau hoger te komen. Simpelweg omdat je taal steeds rijker wordt.

Vraag je af wat je wil kunnen, in welke situatie, dan kun je gericht naar je doel toe werken.

Je startsituatie
Ook je ervaring met taal leren bepaalt hoe snel je een taal oppikt. Heb je al vaker een vreemde taal geleerd, dan weet je hoe je dat kunt aanpakken.

Daarnaast speelt je huidige niveau in een taal een rol bij hoe groot de stap is die je moet maken om op het niveau te komen dat je wil bereiken. Wil je bijvoorbeeld een goede presentatie in het Duits kunnen geven, dan ben je sneller op het juiste niveau als je al kunt deelnemen aan een eenvoudig Duits gesprek dan wanneer je nog geen woord Duits spreekt.

Welke taal wil je leren
Een taal die verwant is aan je moedertaal leer je sneller dan een taal die daar meer van afwijkt. Voor westerlingen is het makkelijker om een germaanse of een romaanse taal te leren, zoals Duits, Frans en Spaans. Hoe meer overeenkomsten tussen talen, hoe sneller het leerproces gaat. Zo leert een Duitser over het algemeen makkelijker Nederlands dan een Amerikaan, en een Italiaan spreekt sneller Spaans dan een Duitser.

Talen als Russisch, Arabisch en Chinees zijn wat ingewikkelder maar met de juiste begeleiding kun je ook daarmee snel goed op weg zijn.

Het aantal uren dat je eraan besteedt
Er zijn instituten die berekend hebben hoeveel uur je een taal moet leren voordat je de taal kunt spreken. Het is te eenvoudig om het helemaal toe te schrijven aan het aantal studie-uren, maar het is wel logisch om aan te nemen dat je met een uur studie per dag sneller een taal spreekt dan met een half uur per dag.

De effectiviteit van de methode
De manier waarop je leert kan heel effectief zijn waardoor je flinke stappen maakt of juist helemaal niet. Uit ervaring weten we dat de meest effectieve manier om een taal te leren, de volgende kenmerken heeft:

  • Individueel
  • Gericht op jouw situatie
  • Gericht op jouw niveau
  • Gericht op jouw doel
  • Met de juiste intensiteit: zorg dat je in een flow komt waardoor je blijft leren


Doorgaan tot je de taal spreekt

Vroeger werd er al gezegd dat als je echt een taal wilde leren, je het beste naar de Nonnen van Vught kon gaan. Missionarissen en diplomaten die de wereld in trokken, bleven in Vught totdat ze de taal goed genoeg spraken. Bij de meeste andere beroepen was er minder tijd beschikbaar om een taal te leren. Ze leerden dan in stappen steeds beter de taal. Dat is wat nu nog steeds het meest voorkomt.

Toch komt het nog steeds voor dat mensen meteen een hoog niveau willen halen. Bijvoorbeeld bij buitenlandse luchtverkeersleiders of artsen die in een ander land gaan werken. We adviseren hen gemiddeld zeven weken in ons instituut voordat ze de taal volledig kunnen gebruiken.

Hoe lang doe jij over het leren van een taal?

Ben je benieuwd hoe lang het duurt voordat jij iets specifieks kunt in een vreemde taal? Een taaltrainer kan daar een goede inschatting van maken als hij of zij iets meer weet over jouw situatie en je huidige niveau. Bij Regina Coeli voer je voor je training een intakegesprek met een taaltrainer en maak je een taaltoets om een inschatting van je niveau te maken. In het gesprek geeft de taaltrainer een advies over de lengte van je training. Benieuwd? Meld je aan voor een training!


Gerelateerde vragen uit deze categorie


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`