Kun je op latere leeftijd nog een taal leren?

Op alle leeftijden kun je een vreemde taal leren. Als volwassene leer je zelfs sneller een vreemde taal dan dat je je moedertaal leerde als kind!

Een vreemde taal leer je op een andere manier dan je moedertaal:

  • Je begrijpt de betekenis van de woorden al en hoeft er alleen maar een nieuw woord voor te leren. Leg een 4-jarige maar eens uit wat een hypotheek is, terwijl jij alleen maar hoeft te weten dat een Engels woord voor hypotheek mortgage is.
  • Als volwassene kun je makkelijk verbanden leggen en associëren, waardoor je nieuwe woorden beter onthoudt.
  • Je hebt al kennis van grammaticale regels. Dat helpt bij het begrijpen van de afwijkende grammatica in een andere taal.
  • Een kind heeft een eenvoudige woordenschat. Als volwassene ligt de lat een stuk hoger.


Van kinderen kunnen we op dit gebied twee dingen leren:

  1. Je mag fouten maken. Het belangrijkste is dat je praat.
  2. Het is het best om intuïtief te leren en de taalregels af te leiden uit het taalgebruik in plaats van regels en woordjes in je hoofd te stampen.


Het heeft een aantal voordelen om als volwassene een vreemde taal te leren:

  • Het is goed voor je hersenen. Door iets nieuws te leren, houd je je hersenen actief. Omdat taal in allerlei hersengebieden voorkomt, is het extra gezond voor je. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat mensen die meerdere talen spreken minder kans hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.
  • Meerdere talen spreken is goed voor je carrière. Je bent interessanter voor werkgevers. De meeste bedrijven hebben veel internationale contacten en zitten te springen om medewerkers die meerdere talen spreken.
  • Door de taal te spreken, leg je makkelijker contact met mensen die die taal spreken. Dat is bijvoorbeeld een voordeel als je op vakantie gaat en graag van de gebaande paden gaat.


Diverse leeftijden bij Regina Coeli

Bij Regina Coeli leren we vreemde talen aan volwassenen van allerlei leeftijden. Hoe makkelijk iemand een taal leert, is niet zozeer afhankelijk van de leeftijd maar meer van andere factoren. Mocht je twijfelen, dan kunnen we je een goed advies geven over hoe jij het best een vreemde taal kunt leren. Neem gerust contact met ons op.


Gerelateerde vragen uit deze categorie


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`