How to: Wanneer 'Sie' en wanneer 'du' in het Duits

In het Duits is het duzen en siezen (du zeggen en Sie zeggen) niet zo eenduidig meer. Het duzen wordt steeds populairder. Dat komt natuurlijk ook omdat communicatie en taal worden beïnvloed door internet: email, apps, blogs en fora. Bij een ontmoeting spelen zaken als de persoonlijke achtergrond, de regio en de ‘klik’ een rol. Dit zijn de belangrijkste factoren:
• de leeftijd van de gesprekspartner: het is een ongeschreven wet onbekende jeugdigen vanaf 16 jaar met Sie aan te spreken.
• de sociale context: in bijvoorbeeld een sportvereniging tutoyeert iedereen elkaar
• de branche: terwijl in de IT- en mediabranche du gebruikelijk is, wordt in het bank- en verzekeringswezen Sie gebruikt.
• de status: het is de hiërarchisch hoger geplaatste in een organisatie, die normaal gesproken de stap neemt om af te spreken om op du over te gaan. Dat gebeurt niet zomaar in de loop van een gesprek, maar het wordt officieel besproken en afgesproken.
• de bedrijfscultuur: bij multinationals komt du steeds vaker voor. Een heel bekend voorbeeld daarvan is IKEA waar du de enig toegestane aanspreekvorm is.
Het siezen ziet men in het Duits als een teken van beleefdheid en respect en het wordt als positieve afstand ervaren.
Voor jou als niet native speaker kan het lastig zijn de geschikte aanspreekvorm te kiezen. Daarom adviseren wij je Sie te gebruiken totdat de Duitser jou uitnodigt op du over te gaan.
Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Duits?
De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.
