Verbeter je taalvaardigheid door te schrijven

door Regina Coeli

Ben jij er wel eens voor gaan zitten om een tekst te schrijven in een vreemde taal? Dat is een van de beste manieren om een vreemde taal nog beter onder de knie te krijgen! Van schrijven wordt je spreekvaardigheid beter. Dus ook als je eigenlijk nooit iets hoeft te schrijven, pak dan toch eens pen en papier en begin!

Van schrijven wordt wel eens gezegd dat het een langzame manier van praten is. Het duurt nou eenmaal langer voordat je een zin op papier hebt staan dan wanneer je dezelfde zin uitspreekt. Als je je pen over het papier laat gaat, ben je ondertussen actief aan het denken over de woorden die je opschrijft, over de structuur van de zin en of je door het zo op te schrijven je boodschap wel goed overbrengt.

Positieve effecten van schrijven in een vreemde taal

Door regelmatig te schrijven zul je na een tijdje het volgende merken:

 • Je kunt de grammaticale regels steeds beter toepassen, ook in gesprekken. Je krijgt meer gevoel voor de structuur van de taal.
 • Als je woorden vaker gebruikt, heb je ze ook in gesprekken sneller paraat. Daarnaast zal je woordenschat groter worden doordat je af en toe iets opzoekt. Omdat je actief met dat woord bezig bent, is het onthouden makkelijker.
 • Je leert beter je gedachten te formuleren en je mening te onderbouwen.


Ideeën voor het schrijven van teksten

Schrijven is dus nuttig als je een vreemde taal leert, maar waar moet je in hemelsnaam over schrijven? Dat hangt er een beetje vanaf.

 • Als je pas bent gestart met het leren van de taal, schrijf dan korte zinnen en berichten. Bijvoorbeeld: korte e-mails, een post op social media, een WhatsApp bericht. Je hoeft je tekst overigens niet te verzenden, hoewel het wel leuk is als je er een reactie op krijgt.
 • Heb je moeite met bepaalde grammaticale onderwerpen? Dan kun je jezelf bepaalde opdrachten geven: schrijf 10 zinnen in de past continuous, schrijf een formele brief waarin je iemand beleefd iets vraag, schrijf een betoog waarin je met signaalwoorden een heldere structuur schept, noem maar op.
 • Kies onderwerpen waarvoor je je interesseert. Je bouwt dan woordenschat op die je ook kunt gebruiken in de gesprekken die je met mensen voert.
 • Schrijf blogs of een dagboek in de vreemde taal. Of reageer op de blogs die je leest.
 • Als je een hoger niveau hebt, kun je ervoor kiezen om een samenvatting te schrijven van een tekst die je daarvoor gelezen hebt. Je moet je dan bij het onderwerp houden maar dat in eigen woorden formuleren in de vreemde taal. Voor de woordenschat kun je putten uit de originele tekst.
 • Of vertel in eigen woorden een verhaal dat je pas gehoord of gelezen hebt.


Tot slot hebben we nog drie tips

 1. Denk tijdens het schrijven in de vreemde taal. Op die manier kom je niet in de kreukels met de structuur van de taal. Er is niets zo moeilijk als vertalen.
 2. Herlees je teksten en herschrijf:
  - Is duidelijk wat je wilt zeggen?
  - Kunnen er woorden weg?
  - Kun je woorden vervangen door een ander woord dat beter past?
  - Klopt het grammaticaal?
 3. Vraag een native speaker je teksten te lezen en van commentaar te voorzien. Heb je geen native speaker in je omgeving of vind je het prettig om tips te krijgen van een taaltrainer, neem dan eens contact op met Regina Coeli. Met een training schrijfvaardigheid kunnen we je een heel eind op weg helpen.

Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.