Tien manieren voor het opfrissen van je Engels

door Regina Coeli

Heb je vroeger Engels geleerd en sprak je toen vlot Engels? Het is niet gek dat je dat nu minder vloeiend kunt als je de laatste jaren weinig Engels gesproken hebt. Het spreken van een vreemde taal is namelijk iets anders dan fietsen. Als je een taal niet blijft gebruiken, verleer je het en moet je de kennis grondig opfrissen. Dat geldt zelfs voor je moedertaal!

Overal om je heen hoor je Engels, dus de kans dat je passieve kennis van het Engels goed is, is vrij groot. Maar hoe gaat het als je plotseling zelf Engels moet gaan spreken? Dat is waarschijnlijk even schakelen en je zult moeten zoeken naar de juiste woorden.

Het is overigens geen schande om je Engels bij te spijkeren. Het lijkt of iedereen om je heen perfect Engels spreekt, maar vraag het aan een native speaker en die zal – als hij zijn beleefdheid opzij kan zeggen – moeten bekennen dat veel Nederlanders een grappig soort Engels spreken. Dat kun je voorkomen.

Hoe pak je dat aan, het opfrissen van je Engels? We geven een aantal tips.

1. Switch je mediagebruik naar Engels

Een eerste stap in het verbeteren van je Engels is om meer Engels om je heen te horen. Luister naar een Engelse podcast, lees nieuws op websites van Engelse kranten, bekijk Engelse films of series zonder ondertiteling. Doordat je de taal vaker hoort, krijg je meer gevoel voor de taal.

2. Verdiep je in een specifiek onderwerp in het Engels

Kies een onderwerp wat bijvoorbeeld te maken heeft met je vak en lees er alles over in het Engels. Zo ontdek je wat relevante vaktermen zijn en kun je eenvoudiger in het Engels meepraten over je vakgebied.

3. Bouw Engelse vocabulaire op

Kom je een woord tegen dat je niet kent, zoek het dan op, schrijf het op en maak er in je hoofd een zin mee. Door actief met nieuwe woorden om te gaan, onthoud je ze beter.

4. Oefen je grammatica

Hoe zat dat ook alweer met should en could, if en when… Je kunt oefeningen doen op de website van BBC Learning English. Daarnaast zijn er boeken verkrijgbaar waarin naast een uitleg van de belangrijkste grammaticaregels ook oefeningen staan met de juiste antwoorden achterin.

5. Spreek Engels met een native speaker

Ken je iemand die Engels als moedertaal heeft? Spreek dan af om met elkaar alleen Engels te spreken. Als je dat vaak genoeg doet, zul je merken dat je vooruit gaat.

6. Dompel je onder in een Engelstalige omgeving

Ga in je eentje naar een Engelstalig land en regel alles in het Engels. Dat voelt veilig omdat je er toch niemand kent, maar je hebt natuurlijk wel de kans dat je blijft hangen in dagelijks oppervlakkig taalgebruik.

Het zelf verbeteren van je Engels kost discipline en tijd. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je professioneel te laten bijspijkeren. Wacht dat je hiervan?

7. Opfriscursus Engels

Werk in bijvoorbeeld twee dagen heel gericht aan je pijnpunten en oefen veel met Engels spreken of schrijven met native speakers. Dat kan tijdens een korte taaltraining Engels bij Regina Coeli. We stellen eerst een diagnose door het vaststellen van je niveau en in kaart te brengen met welke zaken je vooral moeite hebt. Daarmee ga je gericht aan de slag. Na een paar dagen zit je dan weer op niveau. Lees meer over een individuele taaltraining > 

8. Engels leren in het weekend

Je kunt ook een weekend wijden aan het leren van Engels. Doe je dat bij Regina Coeli dan ben je een weekend hard aan het werk, maar je bent wel echt ‘bij de Nonnen’. Ontmoet interessante medecursisten die ook Engels leren of juist expats die bij Regina Coeli zijn om Nederlands te leren en geniet van een geheel verzorgd weekend. Dan spreek je op maandag niet alleen beter Engels, maar ben je er ook helemaal uit geweest en heb je je collega’s en het thuisfront veel te vertellen. Lees meer over een taaltraining in het weekend

9. Incompany training

Het kan natuurlijk zijn dat niet alleen jij maar ook je collega’s beter Engels willen leren. Als jullie niveau redelijk gelijk is, kun je een incompanytraining of groepstraining overwegen. Bij incompany komt de taaltrainer Engels naar je toe. Kom je met een groep of met z’n tweeën naar ons toe, dan kun je je nog beter focussen op het leren van Engels en kun je les afwisselend les krijgen van verschillende taaltrainers. Lees meer over incompany en groepstrainingen

10. Een Engelstalig optreden voorbereiden

Ga je binnenkort een presentatie geven in het Engels of ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek in het Engels? Oefen het vooraf met een taaltrainer van Regina Coeli. Dat kan al in een ochtend of een middag en is vaak ook last-minute te boeken. Lees meer over een presentatietraining of een sollicitatietraining bij Regina Coeli.

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Engels?

Wilt u overtuigend kunnen presenteren in het Engels? We leren het u graag. Neem contact met ons op voor het bespreken van uw wensen.


Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.