Vijf tips voor techneuten die een vreemde taal leren

door Regina Coeli

Had je vroeger moeite met het leren van een vreemde taal op school of beschouwde je de grammaticale regels toen al als eenvoudige wiskundige formules met soms wispelturige uitkomsten? Dan zou het zomaar kunnen dat je een analytisch brein hebt en dat je hebt gekozen voor een min of meer technische studie en een technisch beroep.

So far so good, totdat je werkgever verwacht dat je hetzelfde wat je nu kunt ook wel in het Duits moet kunnen, of dat je aan een aantal Spanjaarden kunt uitleggen hoe bepaalde dingen werken…

Geen paniek. Het idee dat jij niet in de wieg bent gelegd voor het leren van een vreemde taal klopt niet. Iedereen kan een vreemde taal leren. Je leert de taal alleen anders dan anderen en de manier die op de middelbare school wordt gebruikt, matcht meestal niet met hoe jouw brein werkt. Lees vooral verder om erachter te komen hoe je dit het best kunt aanpakken.

Frustratie over onregelmatige werkwoorden

Huub van Rooij weet alles van dit onderwerp. Hij studeerde land- en watertechniek aan de Universiteit van Wageningen en werkte daarna meer dan 25 jaar als ingenieur in verschillende landen. Noodgedwongen leerde hij op die manier vier vreemde talen. Daaraan terugdenkend herinnert hij zich zijn frustratie over de onregelmatige werkwoorden in alle talen. Dat het gek kan lopen in het leven, blijkt wel uit het feit dat hij nu werkt als taaltrainer Nederlands bij Language Institute Regina Coeli. Hij helpt anderen om de Nederlandse taal machtig te worden.

Begrijp de logica achter de taal

“Techneuten leren een taal door het begrijpen van de logica erachter”, vertelt hij. “Als je de taal snapt, hoef je heel weinig te onthouden. Voor techneuten is de ‘waarom vraag’ dan ook heel belangrijk, terwijl iemand anders bepaalde dingen gewoon aanneemt.

Juist om die reden lijkt het in het begin alsof iemand met een technisch brein langzaam een taal leert. Maar dat is niet zo. Een techneut wil eerst het volledige plaatje begrijpen. “We beginnen ook niet rücksichtslos met het bouwen van een brug. Eerst gaan we meten, we maken een ontwerp en pas als we weten wat we willen doen, gaan we aan het werk. Zo werkt dat ook met het spreken van een vreemde taal. Dat heeft niets te maken met spreekangst of perfectionisme. Het is wel een valkuil: je kunt vluchten in grammatica.”

Vijf tips voor het leren van een taal

Huub heeft vijf tips voor techneuten die een taal willen (of moeten) leren:

  1. Geloof niemand die zegt dat techneuten niet goed zijn in taal. Jij leert taal op een andere manier en kunt de taal net zo goed en in hetzelfde tempo leren spreken als anderen.
  2. Zorg voor overzicht: schematiseer en structureer, werk zo veel mogelijk met kleuren. Zorg voor ‘the big picture’ en zoom vervolgens in op een onderwerp. Ook voor taal kun je stroomschema’s maken.
  3. Zorg dat je het begrijpt, dan hoef je het niet te onthouden.
  4. Probeer de wetmatigheid in een tekst zelf te ontdekken. Ontraadsel de regels. Kijk vervolgens hoe de regel wordt toegepast.
  5. Ga geen rijtjes stampen.

Is het dan ook een voordeel om een taal te leren van een andere techneut? “Nee, dat hoeft niet”, vindt Huub. “Ook mijn collega’s zonder technische achtergrond weten dat er verschillende leerstijlen zijn en kunnen dat toepassen van persoon tot persoon. Dat is het voordeel van individuele lessen. Je leert op de manier die bij jou past. Een goede taaltrainer past zijn les daarop aan.”

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`