Taal leren met een pen in de aanslag

door Regina Coeli

Waarom zou je tegenwoordig nog pen en papier pakken om notities te maken of een tekst te schrijven? Op een smartphone, tablet of computer kun je immers met de meest geavanceerde apps en programma’s notities maken, teksten bewerken, documenten delen, noem maar op. Bij Language Institute Regina Coeli werken we uiteraard ook veel digitaal en zetten we e-learning in bij iedere taaltraining. En toch loont het om regelmatig ouderwets te schrijven. In onze taaltrainingen moedigen we het zelfs aan!

De fysieke activiteit van het schrijven zet allerlei processen in de hersenen aan de gang. Schrijven vraagt om een actieve geest en dat is van belang als je een vreemde taal leert.

Wat gebeurt er in je hoofd als je schrijft met een pen?

  • Bij het schrijven zijn meerdere zintuigen betrokken. Je ziet niet alleen de letters op het papier verschijnen, je voelt ook het papier en de druk van de pen. Alles wat je opschrijft, onthoud je daardoor beter.
  • Tijdens het schrijven vat je samen en herformuleer je iets in je eigen woorden. Je bent direct bezig met het verwerken van de stof.
  • Grafisch heb je op papier veel vrijheid. Je kunt lijnen trekken, in de marge schrijven, iets omcirkelen. Daardoor kun je sneller verbanden zien en je wordt er creatiever van.
  • Je leert meer van je eigen fouten. Je verbeteringen blijven immers zichtbaar, tenzij je natuurlijk met potlood en gum werkt.

Notities maken met een laptop of op papier

Een aantal jaar geleden deden twee Amerikaanse wetenschappers onderzoek naar het verschil tussen notities maken met een laptop of met pen en papier. Zij ontdekten dat mensen die met een laptop noteerden, vaak letterlijke transcripten schreven. Direct na het maken van notities, hadden zij minder van de materie onthouden en zagen minder verbanden dan de mensen die notities maakten op papier. De papieren notities bestonden meer uit eigen woorden. Zij konden direct daarna vragen beantwoorden, het teken dat ze de stof in hun brein verwerkt hadden.

Het gereedschap van een taaltrainer

Bij Regina Coeli wordt nog volop met pen en papier gewerkt. Bij bijna alle lessen ligt er notitiepapier tussen taaltrainer en cursist. Zodra er een nieuw woord of nieuwe grammaticale regel ter sprake komt, wordt daar een notitie van gemaakt. Maar een taaltrainer heeft nog meer gereedschap: markers in allerlei kleuren. Die worden veelvuldig gebruikt om verbanden in teksten te laten zien of om bijvoorbeeld werkwoordtijden aan te geven. 

Spiekbriefje

Ook bij het vergroten van de persoonlijke woordenschat zijn een pen en een eenvoudig A4’tje onmisbaar. Cursisten werken veelvuldig met wordwebs, een mindmap van woorden rondom een bepaald thema. Daar zijn digitale tools voor, maar de meeste wordwebs starten op papier, omdat dat beter past bij het proces van associëren en creatief denken. Dat je dat daarna digitaal uitwerkt om het altijd bij de hand te hebben, is een logische vervolgstap. Maar de vraag is: heb je dat spiekbriefje dan eigenlijk nog wel nodig?

Meer lezen over dit onderwerp

The benefits of writing by hand versus typing - Lifehacker

Handwriting vs typing - The Guardian

Some notes on note-taking - Association for Psychologic Science


Deel deze pagina


Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.