Kunnen ouderen nog een vreemde taal leren?

door Regina Coeli

We krijgen regelmatig de vraag of het voor ouderen moeilijker is om een nieuwe taal te leren dan voor kinderen. Het antwoord daarop is heel kort: nee.

Associëren maakt leren vreemde taal eenvoudiger

Als een volwassene een nieuwe taal leert, gaat dat sneller dan het natuurlijke proces waarin kinderen hun moedertaal leren. Een volwassene beschikt namelijk over kennis en ervaring die hem helpen te associëren. Bijvoorbeeld: als u weet wat inkomstenbelasting is, hoeft u alleen het woord in een vreemde taal te leren en niet de betekenis. Het is dus een ander en sneller leerproces dan de taalontwikkeling van een kind.

Openstaan voor een ‘identiteitsshift’

Kinderen die op jonge leeftijd een tweede taal leren, ontwikkelen echter wel over het algemeen een veel betere uitspraak dan volwassenen die een taal leren.  Voor de communicatie is dit niet echt een probleem. Veel moeilijker voor volwassenen is de identiteitsshift die gepaard gaat met het leren spreken van een nieuwe taal. Niet alle volwassenen zijn bereid die shift te ondergaan en dat belemmert het leerproces.

Factoren die bepalen hoe snel u een vreemde taal leert

Leeftijd is niet de enige factor die een rol speelt bij hoe makkelijk of snel het proces van een nieuwe taal leren verloopt:

  • Het niveau dat iemand in een vreemde taal kan bereiken, kan nooit het niveau van iemands moedertaal overstijgen;
  • De mate van motivatie bepaalt voor een groot deel het succes in het leren van de taal;
  • Een fit en fysiek actief persoon heeft een grotere leercapaciteit en geheugen dan een inactieve persoon met een ongezonde levensstijl (voeding, stress), en
  • Een oudere die na het verlaten van de school nooit meer heeft geleerd (talen, cursussen, een nieuw vak) zal minder makkelijk een nieuwe taal leren dan een oudere die zijn hele werkzame leven en daarna continu geleerd heeft.

Deel deze paginaBen je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.