How to: Succesvol een taal leren

Twee van de meestgestelde vragen die we krijgen bij Regina Coeli zijn: Kun je echt binnen een week een taal vloeiend leren spreken? En, hoe kan ik mijn taalvaardigheid behouden en verbeteren?
Het antwoord op de eerste vraag is ‘nee’. Zelfs kinderen die de meest intuïtieve taalleerders zijn, hebben jaren van continue oefening en fouten maken nodig om vloeiend te worden. Natuurlijk, het leren van een taal als kind is anders dan wanneer je een taal leert als volwassene. Net als iedere andere vaardigheid zoals pianospelen of het verbeteren van je golfswing, duurt het jaren van oefening – ideaal gezien ongeveer 10.000 uur – om echt goed in iets te worden. Tijdens een taaltraining bij Regina Coeli kun je een grote sprong maken. Dankzij onze methode boek je een resultaat dat je op geen enkele andere manier in dat tijdsbestek kunt behalen. En daarna zul je verder moeten gaan met het gebruiken van de taal om je taalvaardigheid op peil te houden.
Wat kun je doen om succesvol te worden in het leren van een vreemde taal? Om je op weg te helpen hebben we een deel van Richard St John’s Ted talk toegepast op het leren van talen.
1. Bepaal langetermijndoelen, splits ze in behapbare brokken en focus
Iedere taal heeft enorm veel woorden. Het is onmogelijk om ze allemaal te leren. Richt je dus op de woorden en zinnen die je echt nodig hebt op de korte termijn. Als je die eenmaal geleerd hebt, ga je je woordenschat uitbreiden. Als je bijvoorbeeld woorden moet kennen om je organisatie te omschrijven, dan start je met woorden die te maken hebben met de organisatiestructuur. Daarna leer je de woorden die te maken hebben met de producten van je organisatie. Door je leerdoelen te vertalen in kleinere doelen wordt het psychologisch gezien haalbaarder en is het waarschijnlijker dat je doorgaat met leren.
2. Zet door en werk hard
Zoals alles in het leven moet je doorzetten ondanks al je twijfels en kritiek. Blijf op regelmatige tijden werken aan je vaardigheid.
3. Daag jezelf uit
Breng jezelf iedere week of maand in een situatie waarin je de vreemde taal moet gebruiken waarin je je niet comfortabel voelt. Voer een gesprek met iemand die jouw doeltaal als moedertaal heeft, geef een presentatie op je werk of voer een telefoongesprek. Dat gaat in het begin niet perfect, maar als de ander je begrijpt ben je geslaagd. En de volgende keer gaat het beter.
Dus, als je presentaties in het Engels moet geven dit jaar, schrijf het aantal presentaties dat je wilt geven en de datum in je agenda. Onderzoek heeft aangetoond dat je meer kans maakt om je doelen te behalen als je ze zo specifiek mogelijk noteert.
4. Creëer een routine
Net als met sport is het makkelijker om te leren als je een bepaalde routine hebt. Reserveer iedere dag wat tijd, bij voorkeur aan het begin van de dag zodat je het vroeg achter de rug hebt.
5. Leer in korte perioden
Gekoppeld aan het vorige principe is het advies om te leren in korte tijdspannes van twintig tot dertig minuten. Een dergelijke routine is psychologisch makkelijker dan een heel uur studeren zonder pauze.
6. Passie: heb plezier in wat je doet
Motivatie is de sleutel om iets te leren. Een manier om gemotiveerd te blijven is om plezier te hebben en gepassioneerd te zijn over wat je leert. Dus lees en luister naar items waarin je bent geïnteresseerd of die relevant voor je zijn. Ga niet lezen over astrofysica in een vreemde taal als je er nooit over hebt gelezen in je eigen taal. Het veranderen van de taal maakt het niet meer interessant.
7. Speel in op je sterke punten door rekening te houden met hoe je leert
Hoe onthoud je informatie? Bijvoorbeeld als je een presentatie bijwoont, maak je dan aantekeningen (kinesthetisch), luister je aandachtig (auditief) of moet je de handouts lezen (visueel)? Als je eenmaal je kracht bepaald hebt, zoek je materiaal dat aansluit bij je leerstijl. Als je auditief bent, luister je naar de radio of naar podcasts. Als je een kinesthetisch leerder bent, dan schrijf je nieuwe woorden op als je kijkt naar een Engelse video. Als je visueel bent ingesteld, dan maak je tekeningen die je associeert met een nieuw woord.
8. Bedenk gekke verhalen of associaties
Onze hersens werken op basis van associaties. Nieuwe informatie die je kunt linken aan bestaande kennis, zul je beter kunnen onthouden. Als je je bedenkt waar een bepaald woord je aan doet denken en je maakt er in je hoofd een plaatje van, dan onthoud je het beter. Zelfs als het geassocieerde niets met het woord zelf te maken heeft.
9. Wees bereid om herhaaldelijk fouten te maken
Van Gogh zei: “Zelfs de kennis van mijn eigen feilbaarheid kan me niet weerhouden om fouten te maken. Alleen als ik val, kan ik weer opstaan.”
Iedereen maakt fouten. Leer om te accepteren dat je fouten maakt, dat je mensen kunt beledigen als je de taal probeert te spreken, maar vergeet niet ervan te leren zonder jezelf kwalijk te nemen dat je fouten maakt. Niemand werd geboren met een perfecte Engelse uitspraak, zelfs native speakers niet.
Een taalboost met een taaltraining bij Regina Coeli
Wil je graag een nieuwe taal leren, start dan bij Regina Coeli. Onze taaltrainers gaan met je aan de slag om prioriteiten te bepalen en je de basis van de taal te leren. Op die manier kun je na je training zelf verder studeren.
Spreek je een vreemde taal al vrij aardig, maar wil je je niveau verbeteren, ook dan kunnen we je op weg helpen. Je stippelt een route uit samen met onze taaltrainers en gaat aan de slag. De taaltrainers corrigeren direct je fouten zodat je af komt van fouten waarvan je niet eens wist dat je ze maakte.
Neem gerust contact met ons op om verder te praten.
Bekijk onze taaltrainingen
Deel deze pagina
Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!
