Snel je woordenschat vergroten met synoniemen

door Regina Coeli

Als je de grammatica van een vreemde taal redelijk goed beheerst, dan kun je je taalvaardigheid snel verbeteren door je woordenschat uit te breiden. Grammatica kun je zien als de spelregels van een taal, de woorden pas je binnen die spelregels toe. Met een grotere woordenschat word je taalgebruik rijker.

Alleen relevante woorden leren

Bij het uitbreiden van je woordenschat is het de kunst om relevante woorden te leren. Ga dus geen standaard woordenlijsten uit je hoofd stampen. Ten eerste omdat je misschien een aantal van die woorden al kent. Ten tweede omdat je een groot deel van die woorden misschien nooit gaat gebruiken. Maar hoe pak je het dan wel aan?

Thesaurus

Een manier om je woordenschat te verrijken is door een eigen synoniemenlijst samen te stellen van woorden die je vaak gebruikt. Zeg je bijvoorbeeld om de haverklap het werkwoord ‘organize’? Volgens thesaurus.com kun je dat vervangen door veel andere woorden. Noteer de woorden die bruikbaar zijn voor jou en ga ze gebruiken.

Schrijf met de hand

Je kunt een digitaal bestand bijhouden met je synoniemenlijst. Maar je kunt ook een notitieboekje gebruiken met alfabetische nummering. Schrijven met een pen heeft namelijk veel voordelen bij het leren van een taal. Lees er meer over in dit artikel.

Een persoonlijke synoniemenlijst samenstellen

Hoe leg je zo’n persoonlijke synoniemenlijst aan?

  1. Verzamel woorden die je vaak gebruikt, bijvoorbeeld door e-mails die je geschreven hebt te bekijken. Schrijf je weinig e-mails maar spreek je veel in het Engels, schrijf dan eens vanuit de losse pols een tekst over je onderwerp of beluister een audio-opname van jezelf. Welke woorden gebruik je vaak?
  2. Zoek ieder woord apart op in een thesaurus of woordenboek. Betekent het synoniem exact hetzelfde of zit er een subtiel verschil in betekenis? Dit kun je alleen beoordelen door het woord in de context te zien.

Succes met het uitbreiden van je woordenschat!

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Engels?

Wilt u op een efficiënte manier uw Engels verbeteren? Wij helpen u daar graag bij. Neem contact met ons op voor het bespreken van uw wensen.


Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.