10 tips voor zakendoen in de VS

door Regina Coeli

West-Europa en Amerika lijken qua cultuur ogenschijnlijk veel op elkaar. Er zijn echter een verschillen die ervoor kunnen zorgen dat u de deal met een Amerikaan toch niet rond krijgt. We geven u tien communicatietips voor als u zaken doet met Amerikanen of van plan bent om dat te gaan doen.     

  1. In Amerika tellen resultaten. Zowel bij het zakendoen als bij een sollicitatie, is het belangrijk om uzelf en uw prestaties te verkopen. Met bescheidenheid krijgt u geen nieuwe opdracht of een baan.
  2. Amerika heeft een individualistische cultuur, waarin helden worden vereerd. Denk bijvoorbeeld aan de cult status van Steve Jobs en Mark Zuckerberg. Vergelijk dit met een collectieve cultuur zoals Japan. Wie kan er een beroemde Japanse CEO noemen?
  3. De VS is een korte termijn georiënteerde cultuur in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland of China. Dat betekent dat de resultaten van dit jaar belangrijker zijn dan die van over tien jaar. Korte termijn strategieën leggen meer gewicht in de schaal dan overwegingen voor de langere termijn.
  4. Over het algemeen zijn Amerikanen directer dan de Britten, maar minder direct dan Nederlanders. Dit kan verklaard worden door het spreekwoord ‘Time is Money’. Het is en blijft een resultaatgericht land.
  5. In landen waar gestreefd wordt naar consensus, zoals in Nederland, waarderen managers de mening van hun medewerkers. Er wordt verwacht dat iedereen zijn mening kan geven en dat er naar geluisterd wordt. In Amerika kan iedereen een mening ventileren, maar uiteindelijk neemt de baas de beslissing. Dus als je een gesprek hebt met een Amerikaanse manager, dan hoef je niet verbaasd te zijn als hij een beslissing neemt zonder de rest van het team om een mening te vragen.
  6. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Scandinavische en Japanse cultuur, is stilte voor een Amerikaan allesbehalve comfortabel. Blijf dus praten of laat uw Amerikaanse gesprekspartner weten dat u even nadenkt over wat hij gezegd heeft. Anders denkt hij misschien dat u hem niet begrepen hebt of dat u het niet met hem eens bent.
  7. In Amerika worden generalisten doorgaans meer gewaardeerd dan specialisten. Wees dus niet verbaasd als je financiële gesprekspartner Middeleeuwse Engelse literatuur gestudeerd heeft maar nu een IT bedrijf leidt. In de Verenigde Staten tellen resultaten en ervaring, achtergrond, leeftijd en connecties zijn minder van belang.
  8. In Amerika is het prima als iets niet helemaal vast staat. De agenda voor een vergadering is een startpunt voor discussie en hoeft niet strikt gevolgd te worden. Flexibiliteit en het aanpassen aan constante verandering worden gewaardeerd in de Verenigde Staten.
  9. De werkdagen in Amerika duren doorgaans langer dan in Europa. Een ontbijtsessie om zeven uur is net zo gewoon als een zakendiner om acht uur ´s avonds. Amerikanen hebben ook minder vakantiedagen dan Europeanen.
  10. Als een Amerikaan je vraagt “How are you?”, antwoord dan met een eenvoudig: “Fine thank you. And you?”, zelfs als je je verschrikkelijk voelt. “How are you?” is voor een Amerikaan een simpele begroeting.

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Engels?

Wilt u uitgebreider kennismaken met de typisch Amerikaanse zakencultuur en u voorbereiden op de communicatie met Amerikaanse gesprekspartners, collega’s of medewerkers? Bij taleninstituut Regina Coeli kunt u tijdens een cursus Engels les krijgen van taaltrainers die geboren en getogen zijn in de Verenigde Staten. Kies bijvoorbeeld voor een intensieve individuele taaltraining of taalcoaching. Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.