Semana santa zet Spanje op zijn kop

door Regina Coeli

Deze week wordt in Spanje de ‘Semana Santa’ gevierd. Hiermee wordt de ‘Goede Week’ bedoeld tussen Palmpasen (domingo de ramos) en Pasen (domingo de resurrección). Afhankelijk van de regio staat het Spaanse openbare leven deze week min of meer in het teken van de talloze processies. Taaltrainer Maria José Palomo Ortega is opgegroeid in Sevilla en vertelt wat er deze week gebeurt in ‘haar’ stad.

“De semana santa is een evenement waarvoor mensen vanuit de hele wereld naar Sevilla reizen. Gedurende de week trekken veel processies door de stad. Iedere kerk heeft een eigen processie waarin ‘boetelingen’ (nazareno) een tocht door de stad lopen met heiligenbeelden uit de kerk op zogenaamde ‘paso’s’. Op een paso is een Mariabeeld of een scène uit de lijdensweg van Jezus te zien. De boetelingen dragen vaak puntvormige maskers voor hun anonimiteit, maar ook om zichzelf naar binnen te keren. Het doel van iedere processie is de kathedraal in de binnenstad en vervolgens trekt de processie terug naar de eigen kerk.

Sterk verankerd in de Spaanse cultuur

De processies die al sinds de zestiende eeuw plaatsvinden zijn niet alleen een religieuze uiting, maar inmiddels ook een sterk verankerd onderdeel binnen de Spaanse cultuur. Het leven vindt deze week grotendeels op straat plaats. Iedere processie is anders en de stad is mooi versierd. Vooral de balkons van de huizen zien er vaak schitterend uit.

Van processie naar processie

Je kunt van processie naar processie trekken. Voor mij is het overigens al een hele tijd geleden dat ik bij een processie aanwezig was. De laatste jaren heb ik in de semana santa altijd gewerkt bij Regina Coeli.

Veel Spaanse bedrijven deze week moeilijk bereikbaar

In Spanje zijn bedrijven deze week minder goed bereikbaar. Veel medewerkers hebben vrij en sommige bedrijven zijn volledig gesloten, bijvoorbeeld op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Tweede Paasdag. Heb je veel contact met Spanjaarden, verwacht deze week niet dat ze makkelijk bereikbaar zijn!”

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.