Zakendoen in Spaanstalige landen

door Regina Coeli

Veel Nederlanders zijn graag in Spanje. De relaxte sfeer, het prachtige weer en de vriendelijke mensen voelen als een warm bad. Maar als je er naartoe gaat voor zaken, houd dan zeker rekening met de Spaanse cultuur. De manier van zakendoen in Spaanstalige landen verschilt namelijk sterk met die van Nederland. 

Een relatie opbouwen

Sociale conversatie is fundamenteel in de Spaanse cultuur. In Spaanstalige landen is het gebruikelijk om eerst iemand te leren kennen voordat je zaken doet. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is om samen te eten. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag voor de Spanjaarden.

Tips voor een zakelijke lunch of diner:

  • Praat tijdens het eten niet over zaken; geniet van het eten. Voetbal is voor veel Spanjaarden een goed onderwerp voor informele gesprekken. Maar denk bijvoorbeeld ook aan kunst, cultuur en Spanje zelf.
  • Wacht tot de koffie met het bespreken van zakelijke onderwerpen. Religie, politiek en persoonlijke zaken worden nooit besproken.
  • Als er documenten getekend moeten worden, wacht dan tot alle borden van tafel zijn.

 
Flexibiliteit

In Spanje wordt flexibiliteit enorm gewaardeerd. Laat zien dat je mee kunt bewegen bij veranderingen. Aan de andere kant is het goed om zelf altijd punctueel te blijven. Zo blijf je voorspelbaar. 

Kledingstijl

Bewaar de hawaii blouse of het zomerjurkje maar voor het strand en je vrije tijd. Tijdens een zakelijke afspraak kleed je je in Spanje altijd formeel.

Oogcontact

Spaanstaligen zijn zeer expressief, ze spreken met een luide stem en maken meer dan in andere culturen gebruik van lichaamstaal. In de Spaanse cultuur is het normaal om altijd oogcontact te houden met gasten; het is van groot belang bij de beslissing om zaken te gaan doen met die persoon of niet. Respect en een goed gevoel zijn doorslaggevend.

Spaans spreken

Of je je in Spanje kunt redden met Engels, is maar de vraag. De gemiddelde Spanjaard spreekt veel minder goed Engels dan de Nederlanders. Wil je serieus aan de slag in Spanje, leer dan de taal. Voor Nederlanders is Spaans een relatief makkelijke taal om te leren. Daarnaast oordelen de Spanjaarden niet heel hard als je fouten maakt in het Spaans. Ze zijn al lang blij dat jij hun taal hebt geleerd. 

Lijkt het je wat om Spaans te leren? Neem dan contact met ons op. Ons team van taaltrainers uit Spanje en Zuid-Amerika staat voor je klaar!
Lees meer over een training Spaans >

Zakendoen in Spanje bij Wereldveroveraars

In BNR Wereldveroveraars spreekt presentator Jelle Maasbach met Jochem Cuppen van Skelex. Onder andere over zakendoen in Spanje. De Spanjaarden zijn open-minded en makkelijk om contact mee te leggen. Maar bel niet tijdens de siësta. 

Beluister de aflevering >

Zakendoen in Spanje bij Wereldveroveraars

Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`