Zakendoen in Spaanstalige landen

door Regina Coeli

De manier van zakendoen in Spaanstalige landen verschilt sterk van die in Nederland. Waar moet u aan denken als u contact heeft met mensen uit Spanje of Latijns-Amerika?

Spaanstaligen zijn zeer expressief, ze spreken met een luide stem en maken meer dan in andere culturen gebruik van lichaamstaal. In de Spaanse cultuur is het normaal om altijd oogcontact te houden met gasten; het is van groot belang bij de beslissing om zaken te gaan doen met die persoon of niet. Respect en een goed gevoel zijn doorslaggevend.

In eerste instantie lijkt het dat Spaanstaligen alles tot morgen laten wachten, maar in werkelijkheid is dat niet het geval. De manier van zakendoen is de laatste jaren zowel in Spanje als in andere Spaanstalige landen veranderd. Flexibiliteit wordt gezien als een zeer belangrijke factor in het zakendoen.

Sociale conversatie is fundamenteel in de Spaanse cultuur. Om die reden besteedt Regina Coeli een groot deel van de intensieve taaltraining aan dit onderwerp. In Spaanstalige landen is het gebruikelijk om eerst iemand te leren kennen voordat je zaken doet. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is om samen te eten.

Tips voor een zakelijke lunch of diner:

  • Praat tijdens het eten niet over zaken; geniet van het eten.
  • Wacht tot de koffie met het bespreken van zakelijke onderwerpen. Religie, politiek en persoonlijke zaken worden nooit besproken.
  • Als er documenten getekend moeten worden, wacht dan tot alle borden van tafel zijn.

Bent u geïnteresseerd in Zakelijk Spaans? De taaltrainers van Regina Coeli hebben een programma voor Zakelijk Spaans ontwikkeld. Cursisten met een A2-niveau kunnen dit programma volgen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.