Nederlands leren met het hele gezin

door Regina Coeli

Veel expats die naar Nederland komen, hoeven voor hun werk de Nederlandse taal niet te beheersen. Ook in het sociaal leven kunnen buitenlandse expats zich vaak goed redden in het Engels. Nederlanders passen zich immers graag aan om hun Engels te oefenen. En toch wilde de van oorsprong Canadese April Gough dat haar hele gezin Nederlands ging leren. “Het is belangrijk om de taal van het land waar je woont te begrijpen, ook al zitten mijn kinderen op de American School en werkt mijn man in een Engelstalige omgeving. Daarnaast ben ik ervan doordrongen dat ik goed Nederlands moet leren om hier straks een baan te vinden”, vertelt April die nu als vrijwilliger werkt bij een museum in Wassenaar en op de American School in Den Haag.

Een week Nederlands leren met alle gezinsleden

Regina Coeli stelde voor het gezin Gough een taaltraining samen waarmee ze in een week tijd veel vooruitgang zouden kunnen boeken. De ouders volgden overdag een intensieve individuele taaltraining en voegden zich in de avond bij hun twee kinderen die een aantal dagen lessen volgden van een taaltrainer van Regina Coeli in een hotel en een aantal dagen in de Efteling.

De proef op de som: een interview in het Nederlands

Op de laatste dag van haar taaltraining was April in staat om dit interview volledig in het Nederlands te voeren. Soms zoekt ze tijdens het gesprek even naar het juiste woord om op een ander moment vloeiend een volledig grammaticaal correcte zin uit te spreken met niet alledaagse Nederlandse woorden erin.

Vakantiegevoel tijdens de taaltraining

“Het bedrijf van mijn man had Regina Coeli aanbevolen om Nederlands te leren. Ik had daar erg veel zin in en heb prettig gewerkt met de taaltrainers. Ook de kinderen zijn erg blij met hun docent en met de leuke locaties. Eigenlijk hebben ze nu vakantie en veel van hun vrienden zijn gaan skiën. Door het leuke programma hebben ze toch een vakantiegevoel.

Samen de taal leren is gezellig

Het is heel gezellig om samen de taal te leren. Overdag zagen we elkaar niet, maar in de avond waren we met zijn vieren en deelden we onze ervaringen. Toen mijn man en ik de eerste avond terugkwamen van Regina Coeli, was het huisje helemaal volgeplakt met briefjes waarop Nederlandse woorden stonden. Dat was voor ons ook heel handig! Het was een pittige en hele nuttige week waar wij met veel plezier op terugkijken.”

Spelenderwijs Nederlands leren voor kinderen

Michaëla van Rijckevorsel gaf les aan de kinderen van de familie Gough. “Het is intensief voor kinderen om vijf dagen achter elkaar in de ochtend en de middag Nederlandse les te krijgen. Om het leuk te houden hebben we veel spelletjes gedaan met de taal, zoals bingo om de getallen te leren, memory met kloklezen, karaoke met kinderliedjes enzovoorts. Daarnaast zijn we boodschappen gaan doen, maar hebben we soms ook lekker even buiten gevoetbald.

Zeer gemotiveerd om de taal te leren

De kinderen waren heel gemotiveerd. Ik zag al tijdens het adviesgesprek dat ik voerde met April en de kinderen dat haar motivatie een positieve invloed had op de kinderen. Tijdens de week hield ik een logboek bij zodat de ouders konden zien wat de kinderen geleerd hadden. Het was erg leuk dat April daar iedere avond iets bijschreef, in het Nederlands natuurlijk!

 

Inspelen op leerstijl en interesses

Normaal gesproken geef ik geen kinderen les. Door onze methode waarbij we goed kijken naar wie we in de leskamer hebben zitten, moeten we altijd flexibel zijn en inspelen op een leerstijl en interesses. Dat passen we uiteraard ook toe op kinderen en dat werkt geweldig. Ik heb genoten van deze week en kijk uit naar andere gezinnen die graag Nederlands willen leren!”

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Nederlands?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Inge Janssens
Medewerker Client Services

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.