Meertaligheid start bij het beheersen van je moedertaal

door Regina Coeli

Het lijkt zo logisch: als kind leer je praten door te luisteren naar de mensen in je omgeving en te experimenteren met klanken. Idealiter leer je daarna lezen en schrijven in dezelfde taal en leer je over allerlei onderwerpen in je moedertaal. De basis die je legt in je moedertaal is van cruciaal belang voor je persoonlijke ontwikkeling en later ook voor het leren van andere talen. Meertaligheid start bij het goed beheersen van je moedertaal. Andersom helpt de kennis van andere talen ook bij het ontwikkelen van je moedertaal. Verderop in dit artikel vertellen we hoe we daar bij Regina Coeli mee omgaan.

Brede basis van het Nederlands

Moedertaal en meertaligheid is een actueel onderwerp in Nederland. Zo heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in februari 2018 een rapport uitgebracht over taal in Nederland. Zij stellen dat Nederland een meertalige samenleving is. Een belangrijk bindmiddel hierin is de Nederlandse taal. Die taal heeft een brede basis nodig onder alle mensen die in Nederland wonen of verblijven, ook onder expats. Aan de andere kant moet er ook aandacht zijn voor het ontwikkelen van de andere moedertalen die in Nederland gesproken worden.

Een meertalige wereld

Het belang van moedertaal werd ook onderstreept tijdens het Salzburg Global Seminar in december 2017. Linguïsten, beleidsmakers en andere deskundigen van over de hele wereld spraken daar met elkaar over meertaligheid. Wereldwijd is moedertaal en meertaligheid namelijk een nog interessanter thema. Dat blijkt wel uit deze cijfers:

  • Er worden wereldwijd 7079 talen gesproken
  • Van deze talen zijn er 23 dominante talen. De helft van de wereldbevolking spreekt een van deze talen.
  • 2464 talen worden met uitsterven bedreigd.
  • 40% van de kinderen heeft geen toegang tot onderwijs in een taal die ze begrijpen.


Taal verbindt en sluit uit

Taal verbindt mensen, maar kan mensen dus ook uitsluiten. Vandaar dat de deelnemers aan het Salzburg Global Seminar, waaronder de Director of Studies van Language Institute Regina Coeli, beleidsmakers wereldwijd oproepen om een goed taalbeleid te ontwikkelen. Voor meer informatie kun je hier het volledige statement van het Salzburg Global Seminar raadplegen.

Moedertaal als uitgangspunt

Hoe goed je in je leven ook een vreemde taal leert spreken, de finesses waarmee je je kunt uitdrukken en dingen begrijpen in je moedertaal is niet te evenaren. Dat is de reden waarom moedertaal een belangrijk uitgangspunt is in onze taaltrainingen. Kenmerken van onze taaltrainingen zijn:

  1. Onze taaltrainers geven uitsluitend les in hun moedertaal
  2. Cursisten worden als dat nodig is ondersteund in hun moedertaal

Iedere les bij Regina Coeli wordt verzorgd door een native speaker. Een native speaker kent natuurlijk de grammaticaregels van zijn taal, maar - nog veel belangrijker - voelt ook feilloos aan hoe je met toepassing van de grammatica nuance kunt aanbrengen in de taal. En daarbij spelen kennis van cultuur en communicatiestijl ook een belangrijke rol. Onze taaltrainers hebben dat niet hoeven leren, maar het is ze met de paplepel ingegoten. Zo komt het dat ons team van taaltrainers bestaat uit mensen uit allerlei landen.

We streven er ook naar dat een cursist les krijgt van docenten die zijn of haar moedertaal beheersen. We kunnen cursisten ondersteunen in zes verschillende talen: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans en Spaans. Een Spanjaard die bij ons een training Engels volgt, krijgt les van mensen die als moedertaal Engels hebben en het Spaans op hoog niveau als vreemde taal beheersen. Dat betekent niet dat ze een deel van de les Spaans zullen spreken, maar het maakt het wel makkelijk om Engelse grammatica en gezegden met de Spaanse te vergelijken.

Lees meer over de methode die wij hanteren.


Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.