Hoe verbeter je je Engelse uitspraak?

door Regina Coeli

Herken jij Nederlanders in het buitenland of op tv aan hun typisch Hollandse uitspraak van het Engels? En vind je dan dat die persoon snel een keer naar de Nonnen van Vught moet gaan? Dan ben je niet de enige. Veel Nederlanders lijken zich te ergeren aan het Engels van landgenoten. Maar is dat erg en wat kun je eraan doen?

“Vindt u het bezwaarlijk dat u aan mij hoort dat ik uit Engeland kom?” vroeg het hoofd van onze Engelse sectie Nicky Eadie aan de journalist van 1Vandaag, toen hij haar oordeel vroeg over het Engels van Mark Rutte. Nee, we vinden het over het algemeen bewonderenswaardig dat iemand met een andere moedertaal vlekkeloos Nederlands spreekt. Een accent is niet erg, in veel gevallen juist charmant. Moedertaalsprekers Engels ergeren zich net zomin aan ons Nederlandse accent als wij aan hun Engelse accent in het Nederlands.

Veel verschillende accenten in het Engels

Als je Engels spreekt is het het belangrijkste dat je boodschap overkomt en dat je grammaticaal correct spreekt. En bovendien, er wordt in alle hoeken van de wereld Engels gesproken, waardoor er veel verschillende accenten in het Engels zijn.

Hoe verbeteren wij je Engelse uitspraak?

Kunnen en willen de Nonnen van Vught je dan niet leren hoe je je Nederlandse accent in het Engels kwijtraakt? Natuurlijk wel, want dat draagt bij aan je verstaanbaarheid en professionaliteit. Dat doen we op een aantal manieren die verweven zijn in een taaltraining.

  • Je krijgt uitsluitend les van native speakers. Meestal zelfs van vier verschillende, zodat je diverse accenten hoort.
  • De native speakers waarvan je les krijgt, verbeteren je uitspraak en laten zien hoe je je mond moet bewegen om de juiste klank te maken.
  • Je oefent in het talenpracticum door zinnen na te spreken en vervolgens jouw uitspraak te vergelijken met die van een native speaker.


Tips om zelf je Engelse uitspraak te verbeteren

Wil je thuis aan de slag, dan kun je zelf een aantal dingen doen om je uitspraak te verbeteren. Een aantal tips:

  1. Neem je eigen stem op en vergelijk je uitspraak met die van een native speaker.
  2. Spreek native speakers na, bijvoorbeeld van radio en tv.
  3. Kijk ook eens naar jezelf in de spiegel als je Engels spreekt. Als je bijvoorbeeld de ‘th’ uitspreekt van ‘the’ of ‘through’, moet het puntje van je tong te zien zijn.
  4. Zing Engelse liedjes. Je leert op een meer ontspannen manier de uitspraak, het ritme en de intonatie van de Engelse taal kennen.
  5. Oefen eens met een aantal van de onderstaande Engelse ‘tongue twisters’.

Engelse tongue twisters

A big black bug bit a big black dog on his big black nose.

She sells sea shells by the sea shore.

If two witches were watching two watches, which witch would watch which watch?

The big bug bit the little beetle, but the little beetle bit the big bug back.

Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
A peck of pickled peppers Peter Piper picked.
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where’s the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

Er is meer dan uitspraak...

Kortom, je uitspraak van het Engels is prima te verbeteren. Je kunt het in theorie zelf doen. Maar gun jezelf eens een training Engels bij Regina Coeli, dan verbeteren we meteen de grammaticale fouten die je ongemerkt maakt, verrijken je woordenschat en oefenen we met je een aantal voor jou relevante vaardigheden. Dan leer je echt beter Engels spreken.


Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Engels?

Wilt u uw Engels verbeteren? Neem dan contact met ons op voor het plannen van een adviesgesprek met een taaltrainer Engels. U hoort dan een deskundig oordeel over uw Engels en krijgt een advies voor een persoonlijke taaltraining EngelsDeel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.