Werken in een internationaal team

door Regina Coeli

Begrijpen we allemaal hetzelfde?

Als je in een internationaal team werkt, zul je merken dat het Engels van je collega’s heel divers is. Misschien ligt dat aan het niveau dat iemand heeft in de taal, maar het kan ook komen doordat iedereen het Engels heeft geleerd vanuit een andere taal en cultuur. Dat bepaalt namelijk niet alleen het accent maar ook wat iemand denkt en voelt bij een bepaald woord of een zin.

Ook al hoort iedereen exact dezelfde zin, in een internationale groep kan iedereen het toch anders begrijpen. En dat is misschien nog het ingewikkeldst voor native speakers Engels, omdat voor hen de betekenis van Engelse woorden zo vanzelfsprekend is.

In een internationaal team is het dan ook belangrijk om er nooit automatisch vanuit te gaan dat iedereen hetzelfde begrijpt. Je zult moeten controleren of je de ander goed begrijpt en of dat andersom ook het geval is. Zorgvuldig communiceren dus!

We geven een aantal praktische tips voor communiceren in een internationaal team:

Tip 1: Praat langzaam en duidelijk zodat je in ieder geval zelf goed verstaanbaar bent.

Tip 2: Maak gebruik van eenvoudige taal. Spreek in korte zinnen en gebruik geen vaktaal.

Tip 3: Vermijd het gebruik van spreekwoorden en gezegden. Deze kunnen letterlijk opgevat worden en dat kan heel verwarrend zijn. Houd er ook rekening mee dat humor voor een groot deel cultureel bepaald is.

Tip 4: Is iets niet duidelijk, vraag dan direct om verheldering.

Voorbeelden:

  • Sorry, I missed that, could you say it again please?
  • Would you mind repeating that?
  • I’m sorry but I don’t understand what you mean.
  • What do you mean by …?
  • Could you explain it in another way?


Of geef zelf verheldering:

  • No sorry, that’s not what I meant.
  • Maybe I didn’t explain very well / clearly.
  • Let me explain in another way.


Tip 5: Vat samen en vraag of het klopt.

Tip 6: Gebruik meerdere middelen om te communiceren in het team: spreek elkaar face-to-face, stuur een bevestiging per e-mail of stuur informatie vooraf toe. Dat zorgt ervoor dat een boodschap die misschien niet helemaal begrepen werd, uiteindelijk toch duidelijk wordt.

Communicatie in het team verbeteren

Als je leidinggeeft aan een internationaal team, dan zul je een goede onderlinge communicatie erg belangrijk vinden. Het is immers de basis van een goede samenwerking. Je kunt proberen om heldere afspraken te maken, maar de grootste winst behaal je door het niveau te verbeteren.

Ga bijvoorbeeld met het hele team een communicatietraining Engels volgen. Op die manier bouw je samen aan een gedeelde taal. Of wellicht is het voldoende om de taalvaardigheid van een aantal collega’s gericht bij te spijkeren tijdens een individuele training Engels.

Bij Regina Coeli kijken we graag met je mee naar de situatie van het team en geven we een advies over hoe we de onderlinge communicatie in het Engels kunnen verbeteren. Voor verschillende bedrijven verzorgen we teamtrainingen en individuele trainingen met als doel het verbeteren van de onderlinge communicatie. Neem gerust eens contact met ons op!

Erica Goedegebuure tel. 06 – 31689043
Cindy van Herk tel. 06 –51266162

e-mail: clientrelations@reginacoeli.nl

Bekijk ons aanbod voor organisaties >


Nieuwsgierig

naar onze taaltrainingen Engels?

Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.