De stap naar zakelijk Engels

door Regina Coeli

De meeste mensen die een training Engels gaan volgen doen dat omdat ze hun zakelijke gebruik van het Engels willen verbeteren. Ze werken bijvoorbeeld al een tijdje in een internationale omgeving en merken dat ze – letterlijk en figuurlijk – minder gedaan krijgen in het Engels dan in het Nederlands.

Misschien komen deze situaties je bekend voor:

  • Je gaat een e-mail schrijven. In het Engels doe je daar twee keer zo lang over als in het Nederlands.
  • Je kunt in vergaderingen of in gesprekken niet snel reageren en exact verwoorden wat je bedoelt. Daardoor kun je niet 100% deelnemen.
  • Om iets uit te leggen in het Engels heb je meer woorden nodig dan wanneer je het in het Nederlands zou moeten uitleggen.
  • Je zoekt naar woorden of merkt dat je vaak dezelfde woorden gebruikt als je spreekt of schrijft in het Engels.
  • Je communicatie in het Engels heeft een ander effect dan je gewend bent. Ligt dat aan de ander of aan jouw communicatie?

Professioneel Engels spreken

Jezelf verstaanbaar kunnen maken in het Engels is iets anders dan professioneel Engels spreken. Vergelijk het met een vluchteling die in Nederland belandt. Als hij na een jaar verstaanbaar Nederlands spreekt, vinden we dat enorm knap, ook al moet je als verstaander moeite doen om precies te begrijpen wat hij bedoelt. Het niveau van zijn Nederlands is echter nog niet voldoende om zijn beroep als arts in Nederland te kunnen oppakken. Ook een Engelsman zal je prijzen als hij ziet dat je je best doet om Nederlands te spreken. Maar als je hem moet overtuigen, kom je tekort.

Wat is er nodig om je zakelijk Engels te verbeteren?

1. Leer de juiste woorden
Welke woorden zijn gangbaar in de branche waarin je werkt? Welke woorden gebruik je in je functie? Juist die woorden moet je kennen. Bij Regina Coeli bouw je zelf je woordenschat op met behulp van een taaltrainer. Omdat je de lijst actief hebt samengesteld, kun je die woorden als parate kennis uit je hoge hoed toveren.

2. Leer hoe je mensen aanspreekt
Beleefdheid in het Engels blijkt uit heel andere zaken dan uit het gebruik van ‘u’ en ‘jij’. Simpelweg omdat iedereen in het Engels wordt aangesproken met ‘you’. In het Engels druk je beleefdheid uit door het gebruik van bijvoorbeeld ‘would’ en ‘could’. Als je dat goed doet ben je al voor een deel van je Hollandse directheid af. Even de grammatica opnieuw onder de loep nemen dus!

3. Leer vaste startzinnen die bij je passen
In welke situaties spreek je meestal Engels? Oefen die situaties en leer met welke woorden of zinsconstructies je een vraag of een reactie kunt starten. Vaak is het zo dat als je eenmaal goed bent gestart met spreken, de rest vanzelf komt. Het oefenen doe je bij Regina Coeli tijdens rollenspellen met een taaltrainer.

4. Geef aandacht aan specifieke vaardigheden in het Engels
Kun je in het Nederlands een goede presentatie geven, dan kun je dat niet automatisch in het Engels ook goed. Om je publiek geboeid te houden, moet je meer kunnen spelen met de taal dan in een regulier gesprek. Leer de juiste manieren om structuur te brengen in je verhaal en leer variëren met hoe je iets vertelt. Daarnaast moet je ook culturele aspecten in ogenschouw nemen. Ooit een presentatie van een Amerikaan gezien? Gooi je bescheidenheid overboord en laat zien wie je bent. Onze taaltrainers kunnen je helpen met het vertellen van je verhaal maar geven je ook het zelfvertrouwen om te schitteren op het podium.

5. Zorg dat je eerlijke feedback krijgt op je communicatie
Het belangrijkste van alles is misschien wel dat je hoort wat je goed en wat je minder goed doet. Misschien zeg je onbedoeld telkens iets wat ervoor zorgt dat je onbetrouwbaar overkomt. Je zult niet de eerste zijn die tijdens een taaltraining Engels ontdekt waarom er steevast dezelfde dingen fout lopen.

Mogelijkheden om zakelijk Engels te leren

Wat je ook wilt verbeteren, bij Language Institute Regina Coeli kunnen we een goede taaltraining Engels op maat voor je samenstellen. Heb je een hoog niveau, denk dan bijvoorbeeld aan een korte individuele taaltraining die bestaat uit meerdere dagen verspreid over een aantal weken. Zo kun je je nieuwe kennis tussendoor direct in de praktijk brengen. Of kies je voor een intensievere variant? Denk dan bijvoorbeeld aan een taalweekend of een intensieve individuele taaltraining op werkdagen.

Weet je niet waar je moet beginnen bij het verbeteren van je Engels? Stippel dan samen met een taaltrainer Engels een route uit, die jou brengt naar een betere spreek- of schrijfvaardigheid in het Engels.

 


Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`