El problema en la solución, een man/vrouw-kwestie

door Regina Coeli

Wanneer iemand in het Nederlands ‘het fiets’ of ‘de vliegtuig’ zegt, zien we dat vaak als een storende fout. Als je een vreemde taal leert, is het belangrijk om fouten in het gebruik van lidwoorden te voorkomen. Het Engels is wat dat betreft makkelijk met ‘the’ als enige bepaald lidwoord. In Latijnse talen echter gebruik je verschillende lidwoorden voor mannelijke en vrouwelijke woorden maar ook voor enkelvoud en meervoud.

Spaanse lidwoorden

De ‘de’ en ‘het’ van het Spaans zijn el (enkelvoud) en los (meervoud) als het gaat om mannelijke woorden. Vrouwelijke woorden krijgen het lidwoord la of las. Gelukkig zijn er vrij heldere regels over wanneer een woord mannelijk of vrouwelijk is. 

  • Mannelijk zijn alle woorden die eindigen op een o.
  • Vrouwelijk zijn alle woorden die eindigen op een a.

Een ezelsbruggetje

De Spaanse taal is redelijk consequent; er zijn weinig uitzonderingen op deze regel. Onze (merendeels vrouwelijke) taaltrainers vertellen onze cursisten graag een ezelsbruggetje met een knipoog om fouten te voorkomen:

  • el problema is mannelijk: mannen veroorzaken vele problemen
  • la solución is vrouwelijk: vrouwen lossen ze op

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Spaans?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.