Ober de b ban vaca

door Regina Coeli

Eén van de basiselementen van het leren van een taal is de uitspraak van de verschillende letters. Niet alleen om de taal zelf correct te spreken, maar vooral ook om te begrijpen wat er gezegd wordt. De Spaanse taal heeft voor Nederlanders weinig uitzonderingen in petto. Hoewel er eentje is die wel erg hardnekkig is geworteld in het brein van Nederlanders: de letter v. Baca of vaca?

De titel van dit artikel lijkt raadselachtig, totdat u weet dat we u in deze tekst uitleggen dat de ‘v’ in het Spaans altijd wordt uitgesproken als een ‘b’. Hoort u het woord ‘baca’, dan kan een Spanjaard daar een imperiaal mee bedoelen of een koe. In het laatste geval wordt dat geschreven als ‘vaca’, maar in de uitspraak zijn beide woorden volledig gelijk. Bas of vas?

En heeft een Spaanse het wel heel vaak over Bas, dan hoeft dat niet te betekenen dat ze een Nederlander kent die Bas heet. ‘Vas’ is een vervoeging van het Spaanse ‘ir’ en betekent ‘jij gaat’. Uit de context blijkt meestal wel wat iemand bedoelt.

Veel van onze cursisten vinden het maar knap lastig dat ze de v anders moeten uitspreken dan ze gewend zijn. De enige remedie is veel oefenen door te praten of hardop te lezen in het Spaans.

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`