Een presentatie geven in het Engels

door Regina Coeli

Van Nederlanders wordt verwacht dat ze een aardig mondje Engels spreken. Het kan u op het werk dan ook zomaar gevraagd worden of u een presentatie in het Engels kunt geven. Natuurlijk! U vertaalt uw powerpoint presentatie, leest het nog eens door en gaat vervolgens presenteren. Komt uw verhaal goed uit de verf? Heeft het publiek de boodschap begrepen? We praten met Jo Toebosch, taaltrainer Engels bij Regina Coeli, over de kunst van het geven van presentaties in het Engels.

Wat zijn struikelblokken voor Nederlanders bij het geven van een Engelse presentatie?

“Mensen die zijn opgegroeid binnen de Nederlandse cultuur onderschatten vaak het belang van een duidelijke introductie, een heldere structuur en een goede afsluiting van de presentatie. In een internationale omgeving wordt er veel waarde gehecht aan het afstemmen van de boodschap op het publiek en aan een goede interactie met de toehoorders. Ook de taal is vaak een struikelblok voor Nederlanders.”

Wat maakt het zo moeilijk om in het Engels te presenteren?

“Tijdens het presenteren gebruik je specifieke termen, die je wellicht niet dagelijks gebruikt. Probeer maar eens aan de hand van een grafiek uit te leggen welke verbanden er zijn tussen feiten, hoe de grafiek is opgebouwd of hoe een trend verloopt. Op de tweede plaats is het spontaan beantwoorden van vragen uit het publiek iets anders dan het vertellen van een goed voorbereid verhaal. Daarvoor moet je de Engelse taal op een voldoende hoog niveau beheersen. Ten derde zorg je er onder andere met taal voor dat je een band opbouwt met het publiek. Spreek dus de taal van je publiek en gebruik de termen die zij gebruiken. Om die reden is het belangrijk om contact te hebben en te leren van native speakers.

Hoe kan Regina Coeli helpen om presentatievaardigheden te verbeteren? 

“Het komt regelmatig voor dat we tijdens een individuele taaltraining aandacht besteden aan presenteren. Tijdens een fulltime trainingsweek oefen je dan het presenteren, maar besteed je bijvoorbeeld ook aandacht aan grammatica, schrijfvaardigheid en conversatie. We maken altijd een programma op maat en zoeken daar een team taaltrainers bij.

Daarnaast is het mogelijk om je specifiek te concentreren op presenteren in het Engels. Dat doen we via een korte individuele presentatietraining, die je in ons instituut kunt volgen, maar ook online. Er zijn ook teams die bij Regina Coeli hun presentatie voorbereiden, bijvoorbeeld als ze hun jaarlijkse presentatie voor de Board of Directors moeten geven.”

Tot slot, heb je tips voor het geven van een presentatie in het Engels?

“Uiteraard! Om te beginnen met de taal: zeg “I would like to…” in plaats van “I want” en gebruik “We could…” als je een advies wilt geven. Daardoor kom je diplomatieker over. Zorg dat je goed voorbereid bent en dat je een heldere opbouw in je presentatie hebt. Wees je bewust van je publiek en stem je boodschap op hen af. ‘Set the scene’: vertel wie je bent en waarom je een presentatie geeft. Daarmee schep je duidelijkheid en creëer je begrip. In een internationale omgeving heb je immers te maken met verschillende culturen. Wat in de ene cultuur vanzelfsprekend is, is minder begrijpelijk in de andere.”


Jo Toebosch is als taaltrainer Engels verbonden aan Language Institute Regina Coeli. Jo is geboren en getogen in Engeland. Ze werkte voor een Nederlandse bank, eerst in Engeland, later in Nederland. In die hoedanigheid woonde ze veel goede en minder goede presentaties bij. Ze verzorgt al meerdere jaren met een team taaltrainers presentatielessen.


Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Engels?

Wilt u overtuigend kunnen presenteren in het Engels? We leren het u graag. Neem contact met ons op voor het bespreken van uw wensen.


Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.