Chinees is een puzzel met duidelijke spelregels

door Regina Coeli

“Nǐ hǎo.” Met die woorden start Leo van Wuijckhuijse het interview tijdens zijn taaltraining Chinees bij Regina Coeli. Op de vierde dag van zijn intensieve taaltraining doorziet hij de taal al op een bewonderenswaardige manier. Wat helpt is dat hij de afgelopen negentien jaar al veel Chinees heeft gehoord. Hij werkt als Export Area Manager Asia-Pacific bij Royal Talens, het bedrijf achter merken als Bruynzeel, Talens en Van Gogh. Die merken zijn wereldwijd bekend bij kunstschilders en hobbyisten. 

“Tijdens een diner in China zit ik 90% van de tijd naar Chinees te luisteren, terwijl ik zelf zo’n 50 woorden kende. Met een taaltraining wilde ik bereiken dat ik informele gesprekken in het Chinees kan voeren”, vertelt Leo.

“Ik had al lang geleden besloten dat als Regina Coeli ooit Chinees zou gaan aanbieden, ik die taal daar zeker zou gaan leren. In het najaar dacht ik er weer aan en ontdekte ik dat ik in Vught terecht kon voor een intensieve training Chinees. Mijn werkgever ging onmiddellijk akkoord met mijn idee, dus ik heb direct geboekt.”

Eerdere positieve ervaring met Regina Coeli

Zijn stellige voornemen om terug te komen naar Regina Coeli stamt van twintig jaar geleden toen Leo op stel en sprong Spaans moest leren spreken omdat hij voor zijn werk veel tijd in Latijns-Amerika doorbracht. “Ik was een echte beginner, maar na tien lesdagen sprak ik goed Spaans. Nou scheelt het dat ik al vloeiend Frans sprak en me tijdens de training uit de naad heb gewerkt. Ook daarna ben ik doorgegaan door iedere dag in de auto te luisteren naar Spaanse audiocassettes. Het resultaat was dat ik in Latijns-Amerika met iedereen in het Spaans kon communiceren.”

Chinese klanken vaak gehoord

Het leren van de Chinese taal is een grotere uitdaging. Waar Spaans en Frans op elkaar lijken, heb je bij het leren van de Chinese taal weinig aanknopingspunten voor het begrijpen van de woorden. En toch lijkt Van Wuijckhuijse zich behoorlijk goed te redden in het Mandarijn. “Mijn voordeel is dat ik de Chinese klanken al jaren hoor. De docenten vertellen me dan ook dat mijn uitspraak goed is.”

Mandarijn is heel consequent

Hij ziet nog een andere moeilijkheid in de taal, die hij overigens direct kan relativeren. “De zinsconstructie is heel anders dan in westerse talen, maar daar zijn de Chinezen heel consequent in. Er zijn weinig uitzonderingen. Ik zie het Chinees dan ook als een puzzel met heel duidelijke spelregels.”

Chinezen zijn anders geprogrammeerd

Leo is zichtbaar in zijn element als hij met de taaltrainers kan spreken over China, maar vooral ook over Taiwan, het land waar hij het liefst zijn tijd doorbrengt. “Ik krijg nu antwoorden op vragen die al lang door mijn hoofd spelen. Waarom maken Chinezen bijvoorbeeld veelvuldig fouten met het Engelse ‘he’ en ‘she’? Ook het getallenstelsel van de Chinezen is me nu duidelijk geworden. De Chinezen zijn echt anders geprogrammeerd. Ik besef vooral wat ik allemaal nog niet weet!”

Onderschatten culturele verschillen

Vaak krijgen cursisten waardevolle tips van de taaltrainers over hoe ze om moeten gaan met de culturele verschillen. Met zijn schat aan ervaring kan Van Wuijckhuijse daar bijna zelf les in geven. “Mijn belangrijkste tip aan iedereen die iets wil doen in China, is dat je de culturele verschillen met de Chinezen altijd onderschat, ook al houd je er terdege rekening mee. Je kunt niet bevatten hoe groot de verschillen in sommige kleine dingen zijn. Het gevaar is nog groter bij Chinezen die Engels spreken. Ze lijken westers te denken, maar blijven Chinees van binnen.”

Niet normaal wat ik al weet

Na een vijfdaagse training Chinees kan Van Wuijckhuijse naar zijn idee zelf verder leren. “Er is me tijdens de training veel aangereikt. Onder andere een enorme berg aan woorden. Het is eigenlijk niet normaal wat ik inmiddels al weet. Ik merk dat ik nog bedachtzaam ben. Ik wil dingen goed zeggen en heb veel oefening nodig, maar ik heb een aantal vrienden in China en business partners die ik al lang ken. Met hen durf ik het wel aan om Chinees te gaan praten!”


Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`