Chinees leren, hoe pak je dat aan?

door Regina Coeli

Chinees leren vergt een andere manier van leren dan wanneer je een westerse taal wilt leren. Dat heeft alles te maken met het feit dat Chinees een toontaal is. We vroegen aan Lori Tseng-Crevecoeur, taaltrainer Chinees bij Language Institute Regina Coeli, hoe je het best Mandarijn kunt leren. Zij heeft veel ervaring in het westerse bedrijfsleven en heeft daarnaast jaren privélessen Chinees gegeven en lesmateriaal geschreven gericht op westerlingen die Chinees willen leren.

Wat is een toontaal eigenlijk?

“Een toontaal is een taal waarin de betekenis van een woord volledig verandert als je alleen al een lettergreep in het woord op een andere toon uitspreekt. In het Chinees zijn uitspraak en spelling verschillende systemen. Dat is anders dan in bijvoorbeeld het Engels waarin de uitspraak direct geassocieerd wordt met de spelling. Neem als voorbeeld de uitspraak van het Engelse woord ‘dictionary’; je leest het hardop als ‘dic-tion-ary’. Je plaatst een klemtoon op de eerste lettergreep. Als je de klanken uitspreekt, zullen anderen je direct begrijpen.

Dat is niet het geval voor Chinees. Het woord ‘woordenboek’ in het Chinees is:

en in het pinyin is dat:

Als je "zidian" uitspreekt zonder de juiste tonen, dan zullen de Chinezen je niet begrijpen. Zelfs als je Zi en Dian beide correct uitspreekt, maar de tonen niet goed samenvoegt!”

Wat betekent dat voor de manier van leren?

“Bij het leren van Chinees zijn accurate uitspraak en de woordleermethode de belangrijkste sleutels. Je begint met het leren van de tonen, vervolgens met het uitspreken van woorden en daarna ga je verder met de uitspraak van zinnen. Pas dan ga je met behulp van grammatica je eigen zinnen construeren. Dat is dus compleet anders dan bij het leren van een andere taal. Daar lopen lezen, schrijven, luisteren en spreken veel meer door elkaar en kun je alle vaardigheden tegelijk ontwikkelen.

Als je het leren van de Chinese taal op dezelfde manier aanpakt als het leren van een westerse taal loop je de kans dat je ondanks de vele uren van studie niet begrepen zult worden door Chinezen. Je zult dan wel eens het volgende kunnen horen:

Dat betekent: ‘Buitenlanders die Chinees proberen te spreken!’ Dat neemt niet weg dat Chinezen het over het algemeen erg kunnen waarderen dat je hun taal probeert te leren.”

Onderstaand geeft Lori Tseng-Crevecoeur een stappenplan voor het leren van de Chinese taal. Centraal staat hierin het leren beheersen van de uitspraak. Ze beveelt aan om dit te oefenen met een Chinese taaltrainer die direct feedback kan geven. Heb je hier interesse in, dan helpen we je bij Language Institute Regina Coeli graag op weg!

Een stappenplan voor het leren van Chinees

Stap 1: Leer de tonen

Als beginner is het het meest belangrijk om ervoor te zorgen dat je de tonen in iedere lettergreep goed uitspreekt voor je probeert om woorden van twee of drie lettergrepen uit te spreken.

Stap 2: Woorden leren

Na het leren van de tonen ga je je richten op de lettergrepen in een woord. Iedere lettergreep moet helder uitgesproken worden op de juiste toon. Dit is waarschijnlijk het meest uitdagende aspect van het leren van de Chinese taal. Het is essentieel om dit goed te leren met behulp van een taalcoach voordat je verder gaat met de volgende stap: de uitspraak van korte zinnen. Iedere lettergreep telt in de uitspraak van het Chinees.

Stap 3: Zinsconstructie

Als je eenmaal korte zinnen kunt uitspreken, dan kun je overwegen om de volgende stap te zetten: je eigen Chinese zinnen maken door het gebruik van grammatica en de zinspatronen die je hebt geleerd.

Stap 4: Hanzi leren

We raden aan om niet te starten met het leren van de Chinese karakters (Hanzi) voordat je korte conversaties kunt voorlezen die volledig te begrijpen zijn voor Chinezen.

Een vreemde taal leren op de manier die bij u past!

Dit artikel is samengesteld door Language Institute Regina Coeli, een toonaangevend taalinstituut in Nederland. We staan ook wel bekend als ‘de Nonnen van Vught’. We ontvangen jaarlijks meer dan 3000 cursisten uit alle hoeken van de wereld die in korte tijd gedegen een vreemde taal willen leren. Cursisten kiezen voor ons vanwege de goede resultaten die ze kunnen bereiken.

Lees meer over de methode
Bekijk de taaltrainingen

Leer ook snel en gedegen Chinees!

Ook jij kunt Mandarijn leren spreken! Veel cursisten gingen je voor en volgden een training Chinees bij Regina Coeli. Bekijk de informatie over de training Chinees, neem contact met ons op of meld je direct aan.

Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.