Mandarijn Chinees leren op een westerse manier

door Regina Coeli

Heb je de wens om Mandarijn te leren spreken voor je werk of om een waardevolle toevoeging te kunnen doen aan je cv, maar zie je er door alle waarschuwingen over de moeilijkheid van de taal huizenhoog tegen het volgen van een cursus Chinees op? Lees dan vooral verder. Wij hebben veel professionals in vijf dagen Chinees leren spreken door onze praktische aanpak. Jij kunt dat ook!

Waarom denken veel mensen dat het moeilijk is om Mandarijn te leren? Dat heeft grofweg drie oorzaken:

 1. Het Mandarijn heeft vier tonen. Die moet je helder kunnen onderscheiden, zowel in je uitspraak als bij het luisteren. Een woord heeft in de ene toon namelijk een totaal andere betekenis dan in een andere toon. Zonder beheersing van de tonen kun je geen Mandarijn spreken.
 2. De Chinese karakters zijn abracadabra voor westerlingen. Natuurlijk zit er een logica in de karakters. Dat is een studie op zich.
 3. De Chinese taal gebruik je in een Chinese context en die cultuur is heel anders dan de westerse culturen. Dat betekent dat je op een andere manier begroet, een gesprek voert en onderhandelt.


Zijn deze drie punten onoverkomelijk? Natuurlijk niet!

 • Het beheersen van de tonen kun je leren door je vanaf de start van je studie te concentreren op de uitspraak.
 • Het pinyin is de sleutel voor veel westerlingen om Chinees leren. Met het pinyin zie je in westers schrift hoe je woorden moet uitspreken. Je kunt het leren van de karakters dus nog even laten voor wat het is.
 • Als je de taal leert van mensen die zijn opgegroeid met het Mandarijn en in de Chinese cultuur krijg je de Chinese cultuur en de manier van communiceren automatisch mee.
 • En wist je dat de grammatica van het Mandarijn ontzettend eenvoudig is? Voor mensen die Engels als moedertaal hebben is het leren van de grammatica nog eenvoudiger omdat beide talen qua structuur veel op elkaar lijken.


De manier waarop je Chinees leert is bepalend voor succes

Als je Mandarijn wilt leren, is het belangrijk om een goede gids te vinden die je helpt om het juiste pad te kiezen in de overweldigende wereld van de Chinese taal. Daar zijn verschillende manieren voor:

1. Online leren
Er is online een enorm aanbod aan informatie over de Chinese taal waarmee je kunt proberen jezelf de taal machtig te maken. Het is een goedkope manier om de taal te bestuderen, maar er kleven ook veel nadelen aan. Je zult zelf je weg moeten vinden en wordt nauwelijks gecorrigeerd op je uitspraak. Je moet maar afwachten of je de taal zo goed leert dat je hem in de praktijk kunt gebruiken. Het grootste struikelblok blijft echter het doorzettingsvermogen dat nodig is om dit volledig in je eentje te doen. 

2. Wekelijkse lessen tijdens een cursus Chinees bij een lokale school
Veel scholen bieden cursussen Chinees aan. Daarmee leer je in een groep wekelijks gedoseerd een beetje Chinees. Het tempo waarmee je de taal leert, is niet erg hoog. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor privélessen en meer lessen in een korte tijd volgen. Veel taaldocenten in Nederland werken met een methode die is geschreven vanuit het perspectief van hoe Chinezen leren. De Chinese taal wordt beschouwd door een Chinees, maar dat werkt niet voor de westerse taalleerder.

3. Chinees leren in China
Waar kun je beter Chinees leren dan in China zelf? Het antwoord lijkt voor de hand te liggen: nergens anders. In een volledig Chinese omgeving word je ondergedompeld in de taal en in de cultuur. Dat is een overweldigende ervaring waar je – mits je je niet te overweldigd voelt – veel van leert. Ook hier geldt dat je tijdens een cursus Chinees de taal leert op de Chinese manier en dat dat waarschijnlijk niet de beste manier is voor westerse mensen. Wij geloven heilig in de vierde manier…

4. Een intensieve training Chinees
Het rustigere equivalent van een onderdompeling in de Chinese taal in China is een intensieve cursus Chinees bij een westers taleninstituut. Je kunt dit zien als een voorbereiding op een ruimtemissie. In een bekende omgeving leer je in hoog tempo de vaardigheden die je in de nieuwe omgeving nodig hebt. Daardoor kun je je eerst concentreren op het aanleren van de vaardigheden en ze dan voorbereid en wel in de praktijk brengen, net als een astronaut die vooraf een gedegen training krijgt om in de ruimte te overleven. Je leert de taal op een manier die bij jou aansluit.

Leer Chinees in vijf dagen

Bij Language Institute Regina Coeli kun je al in vijf dagen Chinees leren. Wij verzorgen intensieve individuele taaltrainingen, een training met alleen privélessen en studieopdrachten in een rustige omgeving.

In het taleninstituut in het Nederlandse Vught concentreer je je van maandag tot en met vrijdag op het leren van Mandarijn tijdens een cursus Chinees. De leeromgeving is optimaal:

 • Je verblijft vijf dagen in het instituut, eet in het restaurant en kunt overnachten in het inpandige gastenverblijf voor een volledige verzorging van je trainingsweek. Je hoeft nergens anders aan te denken dat aan het leren van Chinees.
 • Er zijn meerdere Chinese taaltrainers die je vanuit het Engels en het Nederlands de taal leren. De taaltrainers hebben een ruime onderwijskundige achtergrond en ervaring in het zakenleven. Daarnaast komen ze uit Taiwan en China en zijn dus met het Mandarijn opgegroeid en ze zijn native speakers.
 • De taaltrainers zijn tijdens privélessen intensief bezig met het verbeteren van jouw uitspraak en voelen aan wanneer het tempo omhoog of omlaag kan.
 • In het instituut heerst rust die nodig is om je brein een nieuwe taal op te laten nemen.
 • Als proef op de som voer je gesprekken in het Mandarijn met de taaltrainers. Nog steeds binnen de veilige omgeving van het instituut, maar klaar om de taal in de praktijk te gaan gebruiken.

Kun je je voorstellen hoe snel je de taal leert als je vijf dagen achter elkaar vier privélessen per dag krijgt en tussen de lessen door volop oefent en studeert? Onze cursisten ervaren dat ze de eerste dagen onwerkelijk veel nieuwe dingen leren en na een paar dagen al een gesprek in het Chinees kunnen voeren.

Hoe snel kun je de Chinese taal leren?

Kun je vloeiend Chinees leren in vijf dagen? Nee, wij kunnen geen wonderen verrichten. Maar we zijn er wel van overtuigd dat je het nergens sneller leert dan bij ons. De methode van Language Institute Regina Coeli is toegespitst op mensen die met een specifiek doel een vreemde taal willen leren. In het geval van Chinees gaat het vaak om mensen uit het bedrijfsleven die zakendoen in China. Zij gaan meestal niet zelf de onderhandelingen voeren met Chinezen maar vinden het wel prettig om delen van de onderhandelingen te kunnen begrijpen en om beleefdheden op een goede manier in het Chinees te kunnen uitwisselen.

Wil je zelf uitgebreide zakelijke gesprekken kunnen voeren in het Mandarijn, dan is daar natuurlijk extra training voor nodig. Dat red je niet in vijf dagen, maar het is absoluut haalbaar. En dan kun je eindelijk het leren van de Chinese taal van je lijstje schrappen.


Nieuwsgierig

naar onze taaltrainingen Chinees?

Nog meer interessante artikelen lezen?

Vond u dit artikel nuttig om te lezen en bent u geïnteresseerd in taal en carrière? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli. Gemiddeld eens per maand ontvangt u de laatste blogberichten in uw mailbox. Op ieder gewenst moment kunt u zich afmelden. Scroll naar beneden en laat uw e-mailadres achter.

Een taal leren op de manier die bij u past!

Dit artikel is samengesteld door Language Institute Regina Coeli, een toonaangevend taalinstituut in Nederland. We staan ook wel bekend als ‘de Nonnen van Vught’. We ontvangen jaarlijks meer dan 3000 cursisten uit alle hoeken van de wereld die in korte tijd gedegen een vreemde taal willen leren. Cursisten kiezen voor ons vanwege de goede resultaten die ze kunnen bereiken.

Lees meer over de methode
Een taal leren op de manier die bij u past!

Deel deze pagina


Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`