Vlot Italiaans leren spreken

door Regina Coeli

Italiaans is een populaire taal om te leren. Wereldwijd staat Italiaans op plek vier in de ranglijst van geleerde talen. Dat is best vreemd als je je bedenkt dat Italiaans een vrij kleine taal is vergeleken met bijvoorbeeld Engels, Spaans en Chinees. Maar de uitstraling van de taal en de cultuur is zo enorm dat bij veel mensen Italiaans leren toch op de bucket list staat.

Je zou verwachten dat als je een taalcursus Italiaans hebt gevolgd, je je mondje aardig zou moeten kunnen roeren in het Italiaans. Toch gebeurt het vaker dat iemand met zijn mond vol tanden staat als een Italiaan druk gebarend tegen hem begint te praten. Daar sta je dan met al je kennis van de grammatica en je woordenschat...

Communiceren in het Italiaans

Het ontbreekt bij veel taalcursussen Italiaans vaak eenvoudigweg aan het ontwikkelen van praktische vaardigheden om de taal te gebruiken. Bijvoorbeeld om het rappe Italiaans van de Italianen te verstaan en aan het zelf formuleren van je zinnen.

Bij Regina Coeli pakken we dat anders aan door direct te starten met spreken. Veel van onze cursisten hebben voor ze naar ons komen al wat geleerd over de Italiaanse taal en cultuur en kennen een aantal vaste zinnetjes. Echt Italiaans spreken kunnen ze meestal nog niet. Aan ons de uitdaging om ze in de spreekstand te krijgen. Gelukkig lukt dat altijd erg goed!

Italiaans leer je alleen door de taal te spreken. Er is namelijk een groot verschil tussen geschreven en gesproken Italiaans. Het geschreven Italiaans is vaak erg formeel, terwijl het gesproken Italiaans juist heel warm en persoonlijk is. Dat brengt ons bij de vraag:

Wat is een goede manier om Italiaans te leren?

1. Leer Italiaans van native speakers.
Taal leer je van mensen. In het geval van Italiaans, leer je dat het best van Italianen, die hun hele leven al Italiaans spreken. Bovendien leer je de taal te ondersteunen met gebaren, zoals de Italianen vaak doen.

2. Zorg voor een flow.
Italiaans is een taal die je niet dagelijks om je heen hoort, tenzij je in Italië woont of onder een dak met een native speaker. Ben je niet in die situatie, dan moet je echt even in de taal komen. Je leert vervolgens het best als je in een flow raakt en niet telkens opnieuw in de Italiaanse modus moet komen. Kies dan ook voor een intensievere training waarmee je in korte tijd veel leert.
Lees meer over flow tijdens het leren van een taal >

3. Focus op spreken.
In de dagelijkse communicatie heb je er het meest aan dat je de Italianen verstaat en dat je jezelf verstaanbaar kunt maken. Kies dan ook een training die je helpt met Italiaans spreken. Je hebt niets aan al je kennis over grammatica als je geen samenhangende zin Italiaans over je lippen krijgt.

4. Weet wat je wil.
Waar heb je Italiaans voor nodig? Ga je een tweede huis in Italië kopen en wil je vooral met je buren kunnen praten? Of ga je zakendoen in Italië en wil je het vertrouwen winnen van je handelspartner? Dat maakt een groot verschil in hoe je training Italiaans ingericht zou moeten worden. Bij de keuze van je training kun je daar al rekening mee houden.

Leer Italiaans bij de Nonnen van Vught

Bij Regina Coeli krijg je individueel les van native speakers volgens een persoonlijk programma dat we voor je samenstellen. Dat is mogelijk in Vught, maar ook via online lessen. In de lessen spreek je vooral Italiaans, hoe eenvoudig dat in het begin ook is. 

Tussen de lessen door oefen je in ons multimediaprogramma met grammatica, maar ook met authentiek Italiaans materiaal. Je leest berichten uit Italiaanse kranten, bekijkt Italiaanse filmpjes en beluistert audio-fragmenten. Daardoor leer je om de essentie in iedere tekst en in ieder fragment te begrijpen, ook al pak je de details als beginner nog niet op. Het helpt je om je voor te bereiden op communiceren met Italianen.

Lees meer over een training Italiaans
Leer Italiaans bij de Nonnen van Vught

Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`