Verdient de koning een kapitaal?

door Regina Coeli

Of je nu salesmanager, slager, bouwvakker of koning bent, in het Nederlands worden alle functienamen met een kleine letter geschreven. Alleen om extra respect uit te drukken voor bijvoorbeeld de koning kan deze titel starten met een kapitaal, een hoofdletter dus.

Veel functienamen in het Nederlandse bedrijfsleven zijn afkomstig uit het Engelse taalgebied. Daar wordt de eerste letter van een functie standaard met een kapitaal geschreven. Bovendien hebben Engelstaligen meer ‘ruimte’ nodig om een functie te omschrijven. De salesmanager uit de eerste regel van deze tekst, zou in het Engels twee kapitalen en een spatie rijker zijn: Sales Manager.

De reden voor het Nederlandse gebruik van kleine letters (onderkast) is dat een functie een soortnaam is. Als het binnen de organisatie beleid is om de afdelingsnamen met een hoofdletter te schrijven, begint dat deel van een functienaam met een hoofdletter, bijvoorbeeld hoofd Marketing (niet te verwarren met de functienaam marketingmanager).

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Nederlands?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.