De Portugezen indirect? Je zult versteld staan!

door Regina Coeli

De meeste mensen denken dat Noord-Europeanen direct zijn in hun communicatie terwijl Zuid-Europeanen een meer indirecte manier van communiceren hebben. Deze aanname gaat niet altijd op. Tot verbazing van Nederlandse expats die in Portugal wonen of mensen die een Portugese partner hebben, zijn de Portugezen soms behoorlijk direct.

Als een Nederlander de vraag zou stellen ‘Wil je het vuilnis buiten zetten?’, zal een Portugees zich afvragen waarom hij zo’n vreemde vraag krijgt. Natuurlijk wil hij dat niet! Niemand wil dat! In een hiërarchische situatie zal een Portugees een dergelijke vreemde vraag van zijn baas niet ter discussie stellen. Het komt wel laag op de prioriteitenlijst te staan, want het klonk niet bepaald dringend.

Nederlanders met een Portugese partner vragen zich juist af waarom hun partner hen zo commandeert: ‘Zet het vuilnis buiten!’ Een Portugees geeft naar zijn idee een eenvoudige instructie, terwijl de Nederlandse partner een geïrriteerd antwoord geeft. Het Nederlandse ‘Wil je het vuilnis buiten zetten?’ is dus gelijk aan het Portugese ‘Zet het vuilnis buiten.’

Een directe manier van communiceren is in Portugal heel gewoon in situaties waarin helderheid noodzakelijk is. In een persoonlijke situatie kan het woord ‘alsjeblieft’ weggelaten worden. In een professionele context is een ‘alsjeblieft’ wel nodig. Communiceer je als Nederlander met een Portugees, waak er dan voor dat een beleefd verzoek niet altijd helder is voor iedereen.


Wilt u beter Portugees leren?

Spreekt u al een aardig mondje Portugees en loopt u er soms tegenaan dat uw kennis van de taal en cultuur niet helemaal toereikend is? Spijker uw vaardigheden en kennis dan bij tijdens een persoonlijke taaltraining Portugees bij Regina Coeli. U werkt met taaltrainers tijdens privélessen aan uw individuele doelen. Overigens bent u ook van harte welkom als u nog geen kennis heeft van de Portugese taal. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.