Ontdekkingstocht naar de Franse cultuur

door Regina Coeli

Vraag Nederlanders wat hun beeld is van Fransen en je krijgt steevast een rijtje met stereotypen te horen. Clichés die net zo waar zijn als de bekende beelden die buitenlanders over Nederland hebben. Lopen we immers niet allemaal op klompen, eten we kilo’s kaas en zijn we enorm gierig?

Corine Barbeau blijft dan ook ver weg van de stereotypen als ze over haar geboorteland spreekt. “De Franse cultuur is niet te vatten in een aantal regels, vooral omdat er verschillen zijn afhankelijk van de plek in Frankrijk, leeftijd en situatie. Ik kom nog regelmatig in Frankrijk en ook ik observeer iedere keer goed om te zien wat de plaatselijke gebruiken zijn.”

Als taaltrainer Frans bij Language Institute Regina Coeli in Vught geeft Corine dagelijks les aan mensen die beter willen leren communiceren in het Frans. Dat kunnen zakenlieden zijn die het Frans nodig hebben voor hun werk, maar ook mensen die in Frankrijk gaan wonen of er een tweede huis hebben. Taal en cultuur zijn sterk met elkaar verbonden en beide komen dan ook aan bod tijdens een taaltraining Frans. Corine daagt haar cursisten uit om vooral goed te observeren en daarvan te leren.

Corine heeft zes tips om de plaatselijke Franse cultuur te leren kennen:

1. Observeer de Fransen

“Om te weten of je iemand met ‘vous’ of met ‘tu’ aanspreekt, kun je het beste kijken wat anderen doen en wachten tot zij jou gaan tutoyeren. Daar is geen regel voor. Zo gaat dat ook met elkaar begroeten en afscheid nemen. In grote delen van Frankrijk is het normaal om elkaar te kussen op beide momenten, zelfs onder collega’s die je dagelijks ziet. Op de ene plaats in Frankrijk met 2, 3 of zelfs 4 zoenen op de wang. Je komt het alleen te weten door goed te kijken.”

2. Ontdek de relaties

“Frankrijk heeft een meer relatiegerichte cultuur dan Nederland. Bijvoorbeeld in Franse bedrijven telt niet alleen de formele hiërarchie maar ook de relatie die mensen met elkaar hebben. Als een Fransman iets wil bereiken, dan zal hij in het proces altijd allerlei belangen in de gaten houden. Daardoor lijken Fransen minder doelgericht als je het door een Nederlandse bril bekijkt.”

3. Grijp iedere kans voor een klein gesprekje aan

“Fransen zijn heel nieuwsgierig. Je zult dan ook snel de opmerking krijgen ‘Je bent niet van hier’. Juist die kleine gesprekjes moet je in Frankrijk aangrijpen om in contact te komen met mensen en je Frans te oefenen. Met small talk laat je zien dat je open staat voor anderen. Je Frans hoeft niet perfect te zijn. Juist het feit dat je fouten maakt, kan het voor de Fransen makkelijker maken om later over te stappen op Engels als dat nodig is.”

4. Begin altijd in het Frans

“Vooral in de kleinere dorpen spreken veel Fransen niet goed Engels. Dat komt omdat ze het op school niet hebben geleerd. Ik ben docent Engels geweest in Frankrijk en heb gemerkt dat het de Fransen vooral schort aan zelfvertrouwen als ze Engels spreken. Fransen zijn bang dat ze opmerkingen krijgen over hun accent en zijn daarnaast ook heel kritisch op zichzelf. Als jij laat zien dat je fouten maakt in je Frans, is het daarna makkelijker voor Fransen om fouten te maken in hun Engels.”

5. Bestudeer de taal, lichaamstaal en intonatie

“Ook als je goed Frans spreekt, zul je het taalgebruik ter plaatsen moeten onderzoeken. Welke woorden worden er veel gebruikt en wat is de lading ervan? Daarnaast is er een extra dimensie aan de taal: lichaamstaal en intonatie. Fransen zijn namelijk erg expressief. Ook al zou je geen woord Frans spreken, dan kun je veel aflezen uit gezichtsuitdrukkingen, intonatie en handbewegingen.”

6. Wees nieuwsgierig

“Als je nieuwsgierig bent en de dingen bestudeert die je in het dagelijks leven tegenkomt, kun je veel leren over de taal en gebruiken. Lees folders en websites over de regio, lees de bordjes die je tegenkomt. Als je de taal zakelijk nodig hebt, lees dan de Franse website van je bedrijf, die van concurrenten en kijk wat je opvalt aan de communicatie. Daardoor leer je relevante woorden kennen en merk je dat het vooral erg leuk is om je weg te vinden in Frankrijk.”


Als u uw ontdekkingstocht in Frankrijk goed voorbereid wilt starten, neem dan een goede basis in het Frans mee in uw rugzak. Bij Language Institute Regina Coeli leert u tijdens een training Frans de taal van taaltrainers uit Frankrijk volgens de methode van ´de Nonnen´.


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.