How to: begroeten in het Frans

door Regina Coeli

De Fransen kennen de uitdrukking ‘Simple comme bonjour’ (een fluitje van een cent). Maar groeten in Frankrijk is niet zo eenvoudig, zeker niet voor een buitenlander. De Fransen zeggen niet alleen ‘Salut’. Zij drukken elkaar ook de hand of kussen elkaar.

’s Morgens op de werkvloer geven collega’s elkaar de hand en soms is het gebruikelijk elkaar ’s avonds opnieuw de hand te schudden. Het schudden van de handen is dus een ritueel aan het begin en het einde van een ontmoeting, ook als deze slechts vijf minuten duurt.

‘Faire la bise’ (een kus geven) is daarentegen een hele kunst. Je moet jezelf altijd drie vragen stellen: wanneer, wie en hoeveel?

  • Wanneer? In je vrije tijd, soms ’s morgens met (naaste) collega’s, met je familie en als je bij vrienden komt.
  • Wie? Familieleden, kennissen, (naaste) collega’s worden elke dag begroet met een kus. Status en leeftijd spelen een grote rol: de baas kus je niet. Binnen de familie kussen mannen elkaar soms. Bij de jeugd komt het vaker voor.
  • Hoeveel? Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer. In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort. Deze geografische kaart van Frankrijk kan daarbij helpen.

 Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Frans?

Als u de Franse taal al op een behoorlijk niveau spreekt, kunt u uw taalvaardigheid zelf goed op peil houden. Heeft uw Frans een boost nodig of wilt u Frans leren met een specifiek doel? Dan is een taaltraining Frans bij Language Institute Regina Coeli misschien iets voor u!  Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.