Onderhandelen aan de woelige Mexicaanse wateren

door Regina Coeli

Onderhandelen in een vreemde taal is een vaardigheid die ontzettend veel van je vergt. Wil je de andere partij kunnen overtuigen met je argumenten, dan moet je de taal op een hoog niveau spreken. Daarnaast is het een voorwaarde voor succes om je bewust te zijn van de gebruiken van je toekomstige handelspartners en te weten hoe daarmee om te kunnen gaan. Zo niet, dan kunnen de onderhandelingen wel eens snel afgelopen zijn. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf Bluewater Energy Services BV pakt dat slim aan.

“Op dit moment zijn we in onderhandeling met een groot Mexicaans bedrijf voor het stationeren van één van onze schepen voor de Mexicaanse kust in de Golf van Mexico. Die onderhandelingen voeren we zelf, ondersteund door een lokale Bluewater vertegenwoordiger”, vertelt Lodewijk Franken, Business Development Manager bij Bluewater, een wereldwijd opererende onderneming in de olie- en gassector.

Bluewater is bekend van de grote olieproducerende schepen (FPSO’s) die olie en gas uit de zeebodem pompen. De FPSO’s ontvangen de olie aan boord, scheiden het van water en gas en slaan het op in de tanks. Als de tanks gevuld zijn, transporteren shuttle tankers de stabiele olie naar terminals aan de kust. Bluewater bezit vijf van deze FPSO’s en één van deze vijf is nu beschikbaar voor de Mexicaanse markt.

Goed voorbereid de onderhandelingen met Mexicanen in

“We hebben ondertussen naast een lokale vertegenwoordiger, die een groot netwerk van belangrijke contacten heeft, ook een lokale jurist die de wet- en regelgeving van het land en de industrie kent. Onderhandelingen voeren we zelf, maar altijd ondersteund door mensen die een omvangrijk netwerk hebben en die de wet kennen. Tijdens die onderhandelingen is het belangrijk om te weten wie er met welke achtergrond en kennis tegenover je zit. Zeker als het gaat om onderhandelingspartners, die werkzaam zijn bij de grootste organisatie van Midden-Amerika. “Daar zijn veel belangen mee gemoeid”, vertelt Franken.

Twaalfde economie ter wereld

De economie in Mexico is de twaalfde ter wereld en groeit zelfs sneller dan de Braziliaanse economie. Mexico verdient het meest aan olie en is dus een interessante handelspartner voor Bluewater, dat als een van de weinige FPSO opererende bedrijven kan opereren in de woelige Mexicaanse wateren.

Franken voerde de besprekingen met zijn gesprekspartners tot nu toe voornamelijk in het Engels. Nu hij de Spaanse taal geleerd heeft, is hij in staat technische presentaties te houden en niet-technische informele gesprekken in het Spaans te voeren en ook te verstaan. “Ik heb gemerkt dat de Mexicanen het ontzettend waarderen als ik Spaans met ze spreek. Eerst langzaam, maar het begrijpen en spreken gaat steeds sneller, als ik langer in Mexico verblijf.”

Genoten van de Spaanse conversaties met taaltrainers

Om de Spaanse taal te leren, ging Franken voor twee niet aaneengesloten weken naar Regina Coeli. “Ik heb niet alleen de taal geleerd, maar ook ontzettend genoten van de Spaanse conversaties met taaltrainers. Met hen kan ik praten over de Latijns-Amerikaanse cultuur en ze geven me goede tips over specifieke tradities en gewoontes. Daarnaast heb ik ontdekt dat ik het ontzettend leuk vind om met de taal bezig te zijn. Ik was tijdens mijn weken in Vught zeer gedisciplineerd en ben van plan om nu zelf verder te gaan met het bijhouden van de taal, bijvoorbeeld door het lezen van boeken, tijdschriften en het bekijken van korte films.”

Zeer sterke positie van de leider

De zakencultuur in Mexico verschilt behoorlijk van die in Nederland, heeft Franken gemerkt tijdens zijn verblijven in Mexico. “Zo was ik in het begin onder de indruk van de grote groep deelnemers die bij onderhandelingen aanwezig was. Het merendeel vervulde geen actieve rol. Later begreep ik dat dat alles te maken heeft met de cultuur, waarin de leider een zeer sterke positie heeft en zichtbaar gesteund wordt door medewerkers. Een heel ander fenomeen zijn de late en lange lunchtijden in Mexico. Ze werken daarna gewoon door tot negen uur of later. Zo leren we ieder bezoek weer meer over de interessante Mexicaanse cultuur.“

Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.