Nederlands leren aan de keukentafel en in musea

door Regina Coeli

De meeste mensen kennen Regina Coeli van het weekje naar de Nonnen. Dat beeld is ooit ontstaan doordat veel bedrijven hun medewerkers een of meerdere werkweken naar ons toe stuurden om een vreemde taal te leren. Maar – u voelt het al aankomen – dat beeld klopt lang niet meer altijd. Cursisten komen langer of korter dan een week, verspreid over een langere periode of juist heel geconcentreerd in het weekend. Soms heeft een klant echt bijzondere wensen, waar wij heel graag in meegaan omdat het ook voor ons een verrijking is.

De training voor de 15-jarige Dafna Heule is een voorbeeld van een training die volledig volgens de wensen van de klant is samengesteld. Haar Nederlandse lessen vonden niet plaats in ons instituut, maar aan de keukentafel van het appartement van haar ouders in Zeist. Dafna leeft hoofdzakelijk in de Verenigde Staten en wil de Nederlandse taal dolgraag onder de knie krijgen, omdat ze veel in Nederland is en Nederlandse familie en vrienden heeft. Haar vader is een Nederlander die zowel in de Verenigde Staten als Nederland zakendoet en daardoor vliegt ook Dafna regelmatig de Atlantische oceaan over.

Bijzondere kanten van Nederland ontdekken

Twee jaar geleden volgde Dafna al een taaltraining Nederlands bij Regina Coeli, tegelijk met haar zussen. Destijds intern in het instituut in Vught volgens het reguliere lesprogramma van vier privélessen per dag. Nu zag haar programma er totaal anders uit met lesdagen van tien uur ‘s ochtends tot half een en diverse uitstapjes om de bijzondere kanten van Nederland te ontdekken. Ondertussen sprak ze alleen maar Nederlands met taaltrainer Nicolette de Vos die haar privélessen verzorgde.

Gesprek over ‘koetjes en kalfjes’

Dafna was zeer te spreken over haar programma. “Ik kreeg in de ochtend les en kon het in de middag meteen toepassen in de praktijk. Het prettige aan Zeist is dat er geen toeristen zijn en iedereen er Nederlands spreekt. Zo had ik een gesprek over koetjes en kalfjes met de kapster. Ze noemde een keer het woord ‘bedrijf’. Ik vond het zo leuk omdat ik dat woord die ochtend geleerd had. Door een aantal weken achter elkaar dit programma te volgen, heb ik ontzettend veel geleerd.”

Tijdens het interview dat volledig in het Nederlands wordt gevoerd, kiest Dafna zorgvuldig haar woorden. Daardoor spreekt ze iets langzamer maar wel vrijwel altijd correct en zonder accent. En dat al na een paar weken Nederlandse lessen!

 

Fietsen over de Veluwe

Dafna: “Ik heb genoten van de conversaties met de taaltrainer. We hebben over allerlei onderwerpen gesproken, vaak heel diepgaand. Daarnaast vond ik de uitstapjes heel leuk. We gingen bijvoorbeeld naar het Openluchtmuseum en het Kröller Müller museum. Wat was het leuk om na het museumbezoek over de Veluwe te fietsen naar het jachtslot. Dat deed me zo denken aan Californië!”

Ruimte in het lesprogramma

Taaltrainer Nicolette de Vos reisde dagelijks naar Zeist voor het verzorgen van de lessen. “Het was heel prettig om met zo’n leergierig en ijverig meisje te werken. Ze heeft een enorme progressie geboekt, juist doordat er veel ruimte in haar lesprogramma zat en ze tussendoor serieus bezig was met de taal. Ik vind het jammer dat de training is afgelopen, maar ik ben ontzettend trots op het resultaat! Het is goed dat Dafna het nu kan voortzetten in familiekring. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken!”

Interesse in een taaltraining?

Wilt u graag een vreemde taal leren? Neemt u dan contact met ons op. We bespreken graag uw wensen en stellen met u een taaltraining samen. Bel 073-6848790 of vul het contactformulier in. 

Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.