De kracht van complimenten bij het leren van een vreemde taal

door Regina Coeli

Als je bij aanvang van een taaltraining bij Regina Coeli verwacht dat je les gaat krijgen van strenge nonnen, dan zul je verrast worden. Onze taaltrainers leven ten eerste niet in een klooster maar leiden een leven zoals iedereen. Ten tweede zijn ze zeer complimenteus, zoals de zusters die voorheen in het taleninstituut werkten.

Het krijgen van complimenten – of zoals we zelf liever zeggen: positieve feedback – helpt enorm als je een taal leert. Doordat de nadruk wordt gelegd op alles wat je goed doet of op de inspanning die je levert, groeit je zelfvertrouwen, ga je makkelijker praten en sta je meer open voor het opnemen van nieuwe stof.

Misschien juist wel doordat al onze taaltrainers één of meerdere vreemde talen hebben leren spreken en goed weten hoeveel moeite het kost om een bepaalde progressie te boeken, zijn die complimenten oprecht. Als dat niet het geval is, dan zouden onze cursisten dat direct merken. En een ongemeend compliment heeft juist een averechts effect.

Complimenten en cultuur

Overigens zit er ook een cultureel tintje aan het geven van complimenten. Het is vrij aannemelijk dat door onze taaltrainers Engels meer complimenten worden gegeven dan door de taaltrainers Nederlands. In de beleefde Angelsaksische cultuur wordt sneller het positieve benadrukt dan in de directe Nederlandse cultuur.

Kritiek of een compliment?

Nederlanders zijn over het algemeen zuiniger met complimenten en geven liever ‘opbouwende kritiek’, oftewel een compliment verpakt in een advies voor verbetering. En dat terwijl een Engelsman of een Amerikaan kritiek of een klacht soms zelfs laat klinken als een compliment door de ogen van een Nederlander. Denk maar aan de bekende uitspraak ‘That’s quite interesting’ waarmee een Engelsman aangeeft dat je iets hebt gezegd, waarvan hij niet bepaald onder de indruk is.

Complimenten geven in een andere taal

Wil jij nou ook eens leren om goede complimenten te geven in een andere taal? Volg dan een taaltraining bij ons. Welke taal je ook leert bij Regina Coeli, het culturele aspect van een taal zit volledig ingebakken in de training. Je leert niet alleen een taal, maar ook de omgangsvormen, de onderwerpen waarover je met iemand kunt spreken om een goede band op te bouwen en dus ook om complimenten te geven in een andere taal. Dat doe je niet alleen in een andere taal, maar ook in een andere vorm en over andere onderwerpen.


Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.