Gemotiveerd aan de slag met een nieuwe taal

door Regina Coeli

Hoe goed je een nieuwe vreemde taal kunt leren hangt af van verschillende factoren: je intelligentie, je mate van taalgevoel, of je eerder een vreemde taal hebt geleerd, hoeveel tijd je in het leren van de nieuwe taal kunt stoppen, welk materiaal er voor handen is, wat voor leerstijl je hebt én hoe gemotiveerd je bent.

Motivatie is een van de factoren die zeker niet onderschat mag worden. Je kunt nog zoveel taalgevoel hebben, als je niet gemotiveerd bent, zul je waarschijnlijk niet ver komen met het leren van je nieuwe taal.

Zes tips om gemotiveerd aan de slag te gaan én gemotiveerd te blijven:

  1. Zorg dat je een duidelijke reden hebt waarom je voor jezelf de taal wilt leren. Iemand die een vreemde taal gaat leren ‘omdat het moet van de baas’ zal waarschijnlijk minder succesvol zijn in dit proces, dan iemand die het voor zichzelf doet. Natuurlijk kan een baan een belangrijke reden zijn om een nieuwe taal te leren, maar je doet het uiteindelijk voor jezelf.

     

  2. Bedenk waarom het nuttig of leuk zou zijn als je de taal zou beheersen, in plaats van te bedenken wat er fout kan gaan als je de taal niet goed beheerst. Het klinkt cliché, maar een positieve instelling helpt echt.

     

  3. Stel doelen, maar zorg dat ze haalbaar zijn. Hiermee zorg je dat je niet tussentijds afhaakt, omdat je teleurgesteld bent in je eigen kunnen. In een korte periode kun je veel leren, maar verwacht niet dat je in een een mum van tijd van niveau beginner naar native speaker kunt gaan.

     

  4. Probeer jezelf zoveel mogelijk in de taal onder te dompelen: kijk bijvoorbeeld tv in de doeltaal, of zoek een leuke serie of film op. Als totale beginner kun je best Nederlandse ondertiteling gebruiken. Begin je al wat beter te worden in de taal, zet de ondertiteling dan in de doeltaal, zo krijg je op meerdere manieren informatie binnen. Er is genoeg materiaal te vinden op internet: zoek bijvoorbeeld eens een artikel op in jouw interessegebied, of luister naar internetradio.

     

  5. Ben je na een tijdje minder gemotiveerd? Zorg dan dat je de geleerde taal in de praktijk kunt brengen! Niets is zo motiverend én effectief als het toepassen van je nieuwe kennis. Zoek je oefening in ontspanning. Plan je vakantie naar het land van je nieuwe taal! Mocht je liever dichter bij huis willen blijven: er zijn in Nederland heel veel plekken waar taalcafés worden georganiseerd. Dit zijn avonden waar internationaal georiënteerde mensen elkaar ontmoeten en onder het genot van een kop koffie of een glas wijn praten in de doeltaal.

     

  6. Taal hangt samen met cultuur. Hoe meer je van de cultuur begrijpt, hoe meer je je gaat thuisvoelen in de taal. Als je soms niets van bijvoorbeeld die Fransen of Duitsers begrijpt, is het aan te raden om een keer te praten met iemand uit het land waarvan je de taal leert. Zo kan een Fransman je misschien vertellen waarom er zoveel over het weer en alledaagse dingen wordt gesproken. In Nederland gaan we graag recht op ons doel af en beginnen we meteen aan de onderhandelingen. In Frankrijk wordt er eerst even over alledaagse dingen gepraat, voordat er verder wordt gegaan met het volgende onderwerp.

     



Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`