Met Engels meer kans in het buitenland

door Regina Coeli

Het aantal Nederlanders dat open staat voor een baan in het buitenland, is de afgelopen jaren flink gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van salarisverwerker ADP Nederland. Voor die daling kunnen allerlei redenen aangevoerd worden, onder andere de honkvastheid van Nederlanders bij hun werkgever, de werkgelegenheid in Nederland en de binding aan familie en vrienden. Ook ziet maar liefst 21% van de Nederlanders de taal als barrière om naar het buitenland te vertrekken.

Iemand die juist een sterke ambitie heeft om een tijdje als expat in het buitenland te werken, is Bernard Goeman Borgesius. Op 29-jarige leeftijd is hij al commercieel verantwoordelijk voor Foodora in Nederland. Foodora is een maaltijdbezorger die samenwerkt met goede lokale restaurants en – nu nog – in handen is van het Duitse Delivery Hero. De kansen binnen Foodora in andere landen lonken, maar daarvoor moet het Engels van Bernard op een hoger plan komen.

Vloeiend Chinees en gebrekkig Engels

Na zijn HBO-studie sprak hij vloeiend Chinees, maar om de een of andere reden wilde het nooit zo lukken met het Engels. Dat euvel moest maar eens verholpen worden! “Ik heb meegekregen dat als je een taal goed wil leren, je een week naar de nonnen moet. En dat heb ik dan ook maar gedaan”, vertelt Bernard. “Hier heb ik snel grote stappen gezet in het verbeteren van mijn Engels. Motivatie is natuurlijk een belangrijke reden waarom het nu wel lukte.”

Tijdens zijn intensieve taaltraining Engels bij Regina Coeli heeft Bernard onder leiding van vier taaltrainers gewerkt aan zijn taalvaardigheid in het Engels. “Tijdens mijn training heb ik me vooral verdiept in grammatica, het vergroten van mijn woordenschat, presenteren en social talk. Iedere les draaide het om mijn werk en daardoor was de training heel praktisch.”

'Business English' is niet voldoende

Toen de taaltrainer bij de intake voorafgaand aan de training vroeg wat Bernard wilde leren, was zijn antwoord: “Business English”. “Dat was niet voldoende voor de taaltrainer”, vertelt Bernard. “Ik kreeg allerlei vragen over wat ik precies wilde leren en over hoe mijn werk eruit ziet.” Op basis van die informatie stelde Regina Coeli een programma samen.

“Omdat ik voor mijn gevoel voor mijn intake niet goed genoeg had nagedacht over wat ik precies wilde, merkte ik tijdens de trainingsweek dat mijn programma niet optimaal was. Gelukkig kon ik dat op de tweede trainingsdag bespreekbaar maken en werd er direct een wijziging in het programma doorgevoerd.” Bernard kan dan ook niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om als aankomend cursist goed na te denken voor de intake.

Verder nergens over nadenken tijdens de taaltraining

“Voor mijn gevoel heb ik alles uit mijn training gehaald. Dat gaven mijn taaltrainers ook terug en dat zie ik als een compliment. Ik heb een ontzettend leuke week achter de rug bij Regina Coeli. De docenten waren heel plezierig, ik heb nieuwe mensen leren kennen en het is ontzettend prettig om nergens over na te hoeven denken. De hele dag kun je eten en drinken op momenten die je zelf prettig vindt. Dat geeft veel rust.”

Klaar voor een leven als expat

Bernard kan nu zelf verder met het bijhouden van zijn Engels. In zijn woonplaats Amsterdam kan hij in ieder geval volop oefenen. “Ik heb het geluk dat Foodora in meerdere landen actief is en er af en toe kansen in het buitenland langskomen. Ik zou het heel prettig vinden om zo’n kans te krijgen, omdat ik het proces en de bedrijfscultuur al ken. Na deze training ga ik sowieso met meer vertrouwen naar het buitenland.”

Ook beter Engels leren?

Of het expatleven nu lonkt of niet, goed Engels spreken is een vaardigheid die altijd van pas komt en in uw geval misschien wel heel belangrijk is. Wilt u net als Bernard in een aantal dagen een flinke stap zetten en met veel zelfvertrouwen Engels kunnen praten? Neem dan contact met ons op. We bespreken graag met u wat de mogelijkheden zijn om in korte tijd Engels te leren. Voor meer informatie kunt u de pagina over onze trainingen Engels raadplegen.


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.