Met de juiste accenten spreken in de Rotterdamse haven

door Regina Coeli

Expats en immigranten voelen niet altijd de noodzaak om Nederlands te leren. Dat lag heel anders voor Ahmed Kansouh. Hij realiseerde zich vanaf zijn komst naar Nederland dat hij de taal op een hoog niveau moest leren spreken om zijn doel te bereiken.

“Ruim twintig jaar geleden emigreerde ik van Egypte naar Nederland om bij mijn vrouw te gaan wonen. Dat was een grote stap voor mij. In Egypte was ik advocaat en werkte ik bij een groot advocatenkantoor. In Nederland kreeg ik te horen dat mijn rechtenstudie niets waard was. Ik mocht opnieuw beginnen! Dat is vreemd, want het Nederlandse rechtssysteem is vrijwel gelijk aan dat in Egypte. Het grote verschil is dat in Egypte ook de islamitische wetten van kracht zijn als het gaat om familierecht.”

Op hoog niveau Nederlands spreken

Na die tegenslag ging Ahmed niet bij de pakken neerzitten. “Het was voor mij geen optie om in Nederland te blijven als ik niet op mijn niveau kon werken. Ik moest dus of de Nederlandse taal op niveau gaan leren of teruggaan naar Egypte. Ik heb gekozen voor het eerste en heb in drie jaar tijd de studie rechten in Nederland afgerond.”

Tijdens zijn studie kon Ahmed met zijn achtergrond al snel aan de slag in betaalde banen. Via een instroomtraject startte hij als bijstandsmedewerker. Later kreeg hij de kans om juridisch medewerker te worden. Nu is hij plaatsvervangend directeur bij de Douane Rotterdam Haven. Missie geslaagd!

Focus op uitspraak van de Nederlandse taal

“Ik ben nog steeds constant bezig met de Nederlandse taal”, vertelt hij. Het leren van een vreemde taal is iets wat je je hele leven blijft doen. “Ik vond dat ik in mijn functie nog beter Nederlands moest spreken. Daarvoor heb ik aangeklopt bij Regina Coeli. Zij hebben voor mij een programma gemaakt waarbij de focus lag op uitspraak en het leggen van de juiste accenten in zinnen. Dat heeft ontzettend veel effect! Tijdens de training sprak ik met mijn baas en die zei: ‘Het lijkt wel of ik met je broer spreek die vijf jaar langer in Nederland is’. Dat was voor mij het teken dat ik op de goede weg was. Voorheen sprak ik goed, maar moest je meer moeite doen om de essentie eruit te halen. Door mijn huidige spreekstijl ben ik veel duidelijker.”

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Nederlands?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.