Meer teamgevoel door een taaltraining met het team

door Regina Coeli

Wat doe je als je het taalniveau van het volledige bedrijf naar een hoger level wil brengen vanwege de sterk internationaliserende klantenkring? Jürgen Schuijren van VEGA meet- en regeltechniek wist het wel: contact opnemen met de Nonnen van Vught. In het taleninstituut in Vught volgden alle medewerkers een taaltraining Engels die bestond uit een mix van privélessen en lessen met een team collega’s, een combinatie waar steeds meer vraag naar is bij Regina Coeli.

Zelf was Jürgen al meer dan 20 jaar geleden eens bij Regina Coeli geweest om zijn Engels te testen en bij te spijkeren toen hij zelf zijn eerste internationale zakelijke reis naar Amerika maakte. Dat beviel hem zo goed, dat hij dit zijn medewerkers ook gunde. “Ik zie het als een stukje beloning dat je voor je werk naar een instituut als Regina Coeli mag. Het is niet alleen een bijzondere beleving, maar je hebt er in je privéleven ook iets aan om beter Engels te spreken.”

Ondertussen moest het kantoor in Amersfoort natuurlijk gewoon in bedrijf blijven. “Regina Coeli kwam met een conceptagenda die we zijn gaan finetunen. Er konden telkens groepjes mensen weg uit de organisatie om een taaltraining te gaan volgen. Bij het maken van de groepsindeling is rekening gehouden met de leerdoelen voor de verschillende afdelingen en de niveaus. Dat werkte ontzettend prettig. Wat ik mooi vind aan de samenwerking met Regina Coeli is dat er veel flexibiliteit is. We hebben samen de voor- en nadelen van de verschillende opties benoemd en uiteindelijk met elkaar de juiste keuze gemaakt.

"Al snel gaat het over meer dan alleen taal"

Intern hebben we vooraf ook gesproken over veiligheid en je vertrouwd voelen. Als je met de directeur in een groep zit, voelt dat misschien niet veilig of durf je je minder bloot te geven. Dat hebben we van tevoren bespreekbaar gemaakt. Ik zat uiteindelijk in een groep met collega’s van internal en external sales en door het van tevoren bespreekbaar te hebben gemaakt, voelde ieder zich vertrouwd om zich open te stellen voor de verhalen en feedback van eenieder. Al snel gaat het vanzelf over meer dan alleen taal.”

Je leert van collega's

Angelique Ummels werkt op de sales support afdeling van VEGA en volgde met colllega’s een training van drie dagen bij Regina Coeli. “Ik vond het heel fijn om af te wisselen tussen de privélessen en de groepen. Tijdens de 1-op-1 trainingen krijg je veel vertrouwen van de taaltrainer. Tijdens de training met het team leer je ook van collega’s. Als ik iemand iets heel mooi in het Engels hoorde zeggen, nam ik me voor om dat over te nemen. Samen leren is heel prettig.

Vooraf was ik best huiverig om met collega’s van andere afdelingen in een groep te zitten. Je moet je dan toch blootgeven en jezelf in het Engels kwetsbaar opstellen. Dat was nou juist zo verrassend! Iedereen durfde te hakkelen in het Engels. Op een bepaalde manier werden we door de vreemde taal nog opener naar elkaar toe. Omdat we de taal niet zo goed machtig waren, moesten we vaak teruggrijpen naar eenvoudige alternatieven. Door de eenvoud van de taal te gebruiken, breng je iets op een basale manier, zonder franjes, best direct. Dat was heel grappig maar aan de andere kant ook heel mooi. Zo kwam je al snel tot de kern van je gesprek en leerde je kanten van je collega kennen die je nog niet kende. We spraken ook over heel andere dingen met elkaar dan normaal gesproken. Ik ging met een meer collegiaal gevoel weer naar huis dan ik gekomen was.”

Een bijzondere ervaring delen

Tijdens een taaltraining krijg je geen typische teambuildingopdrachten zoals het bouwen van een toren met spaghetti of het bouwen van een vlot waarmee je droog het water moet oversteken. En toch is het teambuildingaspect duidelijk aanwezig. Je communiceert met elkaar over soms minder voor de hand liggende dingen en je deelt een bijzondere ervaring. “Van tevoren hadden we niet geanticipeerd op het aspect teambuilding. Dat was een verrassende uitkomst van de training”, vertelt Jürgen. “Ik vond het heel mooi dat de groepen cross-functioneel waren ingestoken. Niet iedere functie binnen ons bedrijf praktiseert zakelijk Engels maar door te mixen van assistent tot verkoper bied je toch een extra dimensie voor ieders level.”

Het uiteindelijke doel – beter Engels spreken – is ook behaald. “De grootste stap die mensen hebben gemaakt, is vertrouwen krijgen in zichzelf. Dat is echt goed gelukt”, aldus Jürgen.

Een teamtraining bij Regina Coeli

Heeft jouw organisatie of team ook een uitdaging waarvoor het handig is om allemaal beter te worden in een vreemde taal? Bij Regina Coeli volg je een Teamtraining met lessen op maat voor het team of een Teamtraining Plus, waarbij er naast aandacht voor het team ook individuele aandacht is voor alle deelnemers. Lees verder voor meer informatie of neemt contact op met Client Relations.  

Erica Goedegebuure tel. 06 – 31689043
e-mail: clientrelations@reginacoeli.nl

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.