Ajax trainers bij Regina Coeli ingewijd in het Chinees

door Regina Coeli

Ajax-trainers Ed Engelkes, Ralf Kebsch, Marc Gosselink en Ian Taylor zijn begin dit jaar gestart met het ontwikkelen van de jeugdopleiding bij de Chinese topclub Guangzhou R&F FC. Voor het opzetten van de Ajax Coaching Academy hebben ze alle kennis en ervaring in huis, maar hoe gaan ze er communiceren met de Chinese kinderen?

Ter voorbereiding op hun uitzending naar China volgden de Ajax-trainers in december een taaltraining Chinees bij Regina Coeli. Dat was hard werken, maar het zorgde er wel voor dat de vier mannen nu een solide basis in het Chinees hebben.

Jeugdtrainer Ralf Kebsch: “We kunnen bijvoorbeeld begroeten en een gesprek starten. In het begin van de taaltraining was het erg lastig om een weg te vinden in alle tonen en klanken van de taal, maar na een paar dagen begon het te landen.”

Ed Engelkes, technisch directeur van de Ajax Coaching Academy in Guangzhou, vult aan: “Het scheelt dat de opbouw van het Chinees redelijk eenvoudig is. De taal is kort en krachtig, bijna commandoachtig. De moeilijkheid daarentegen is dat veel woorden hetzelfde lijken, maar door een andere uitspraak iets heel anders betekenen. Daar moeten we mee oppassen, maar ik verwacht dat we nu een basisniveau hebben waarmee we zelf verder kunnen gaan.”

De vier trainers werden bij de Nonnen van Vught in vijf dagen van acht uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds ondergedompeld in het Chinees. Ze kregen les van vier taaltrainers die uit China en Taiwan afkomstig zijn. Naast de taal kwam in de lessen ook de cultuur aan bod. Daar hadden de heren al ervaring mee opgedaan tijdens een kennismaking in Guangzhou een maand voor hun taaltraining Chinees.

Op cultureel gebied zien de trainers een aantal uitdagingen. “Ajax staat voor creativiteit, initiatief nemen en lef hebben. Chinezen zijn vooral enorm gedreven en de druk om te presteren bij kinderen is hoog. Dat biedt natuurlijk enorme kansen om talent te spotten en op te leiden”, vertelt Engelkes. “Aan de andere kant moeten we voorzichtiger zijn in onze benadering van deze kinderen. We moeten ze minder direct aanspreken dan we gewend zijn met Nederlandse kinderen”, aldus Kebsch.

De lange dagen studeren en binnen zitten, vonden Engelkes en Kebsch het zwaarst van de onderdompeling in de Chinese taal. Engelkes: “Het was een mooie ervaring, maar ook ontzettend hard werken. De complimenten zijn voor Regina Coeli. Ze hebben onze maatwerktraining op korte termijn geregeld. De taaltrainers zijn enorm deskundig en alles eromheen is prima geregeld.”

We wensen het Ajax-team in Guangzhou veel geluk: zhù nǐ hǎoyùn.

Deel deze pagina

Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.