Zakelijk Mandarijn spreken, een vak apart

door Regina Coeli

Cat Hai Chiem volgde een training Chinees bij Regina Coeli (de Nonnen van Vught). Hij sprak bij aanvang van de training al behoorlijk goed Chinees. Niet alleen omdat hij Chinese ouders heeft, maar ook omdat hij Chinese Taal & Cultuur studeerde aan de Universiteit Leiden en daarna een jaar taaltraining Chinees volgde aan het "Mandarin Training Center" in Taipei.     

Je had al een hoog niveau Chinees. Waarom kies je dan toch voor een taaltraining bij de Nonnen van Vught?

“Ik ben Marketing Operations Specialist en teven de China expert bij Eurail.com B.V. In mijn functie houd ik me vooral bezig met e-mailmarketing, maar als ik voor mijn werk naar China ga, merk ik dat er een verschil is tussen dagelijks Chinees en business Chinees. Dat was geen onderdeel tijdens mijn opleiding. Daarom was het voor mij lastig om in de zakelijk praktijk het mandarijn te gebruiken. Met een training bij Regina Coeli wilde ik mijn Chinees naar een hoger niveau brengen en mijn business Chinese woordenschat uitbreiden.”

Is het gelukt om je niveau te verbeteren?

“Jazeker. In de praktijk moet ik het nog face to face ervaren, want ik ben sinds mijn training nog niet in China geweest, maar merk al in mijn dagelijkse werk dat mijn Chinees met stappen is verbeterd. Ik heb met mijn team van drie taaltrainers veel tijd besteed aan zakelijke conversaties met marketing- en salesjargon. In veel Europese talen worden daarvoor Engelse termen gebruikt, in China is dat over het algemeen niet het geval. Daarnaast heb ik met de taaltrainers gewerkt aan mijn accent. Ik sprak Mandarijn met een sterk Kantonees accent, omdat het Kantonees mijn moedertaal is. Ik ben me nu veel bewuster van mijn valkuilen in de uitspraak.”

Hoe anders is het zakendoen in China ten opzichte van Nederland?

“Het zakendoen in China is veel indirecter dan we in het westen gewend zijn. Dat verschilt natuurlijk per bedrijf. Ik heb in China gesprekken gevoerd met Alibaba. Dat is de grootste e-commerce platform van de wereld met een sterk internationaal karakter. Veel andere bedrijven zijn veel traditioneler. In China duren meetings veel langer met een lange lunch. Zij vinden het belangrijk om in een informele setting het ijs te kunnen breken.”

Hoe kijk je terug op je taaltraining bij Regina Coeli?

“De taaltraining bij Regina Coeli was een heel avontuur. Ik vond het een spannende uitdaging om me een week te focussen op één doel. De week ging heel snel voorbij. Het was zeer prettig om samen te werken met het team van drie taaltrainers. Zij hebben ieder een eigen specialisme en een heel ander karakter. Daardoor kwamen ook verschillende aspecten van de Chinese taal aan bod. Later wil ik nog wel een keer terug naar Vught.”

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`