Het verhaal achter het Chinese drakenbootfestival

door Regina Coeli

In steeds meer Nederlandse steden wordt het drakenbootfestival gevierd. Het is een feest dat ruim 2000 jaar geleden in China is ontstaan. Door het sportieve en spectaculaire karakter van de drakenbootraces wordt het festival tegenwoordig wereldwijd gevierd en zijn er zelfs wereldkampioenschappen in drakenbootraces.

In 1989 werden er voor de eerste keer drakenbootraces in Nederland georganiseerd. Een drakenbootteam bestaat uit maximaal 16 roeiers, een trommelaar en een stuurman. De trommelaar geeft de maat aan, want het is voor de snelheid en stabiliteit van de boot van groot belang dat alle roeiers tegelijk bewegen.

Zoals bij zoveel Chinese gebruiken ligt er ook aan het drakenbootfestival een verhaal ten grondslag…

De Chinese staatsman en dichter Qu Yuan (340-278 voor Christus) was ten einde raad toen de keizer zijn advies niet wilde opvolgen. Hij stierf nog liever dan dat hij moest aanzien dat zijn land werd overwonnen door een rivaliserend land. Daarom pleegde hij zelfmoord door in een rivier te springen en hoopte dat de keizer door zijn daad wakker zou worden.

Qu Yuan was geliefd bij de bewoners. Toen zij hoorden dat hij in het water was gesprongen, gooiden ze zongzi (dumplings) in het water om te voorkomen dat de vissen zijn lichaam zouden opeten en snelden met hun boten naar hem toe om zijn lichaam uit het water te halen.

Dit alles gebeurde op de vijfde dag van de vijfde maand van de maankalender. En nog steeds wordt Qu Yuan herdacht op die dag met het drakenbootfestival. Veel bedrijven in China zijn zelfs drie dagen lang dicht.

Naast de drakenbootraces worden er tijdens het feest allerlei gerechten gegeten, zoals zongzi. Dit zijn rijst dumplings die van streek tot streek een andere vulling kunnen hebben.

Het drakenbootfestival is een bijzonder festival omdat dit een van de weinige publieke feestdagen is in China die op straat gevierd worden. Het Chinees Nieuwjaar en het Maanfestival in de herfst worden voornamelijk met de familie gevierd. Het is dan ook een ideaal evenement om als buitenlander te bezoeken.

Wil je meer begrijpen van de Chinese cultuur en tijdens een bezoek aan China met de lokale bevolking kunnen communiceren, leer dan Chinees. Al na vijf dagen bij Regina Coeli heb je een goede basis voor eenvoudige communicatie in het Chinees.

 

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.