Goede zakelijke teksten schrijven

door Regina Coeli

Sta je op het punt om een zakelijke tekst te gaan schrijven en weet je niet waar te beginnen? Heb je even geen inspiratie? Of wil je gewoon een goed stuk schrijven, een tekst waarmee je de lezers gaat overtuigen? Lees verder. In dit artikel lees je hoe je het schrijven van een tekst aanpakt, stap voor stap.

Een zakelijke tekst hoeft niet saai te zijn

Het belangrijkste doel van je tekst is dat je boodschap overkomt. Denk eens aan de manier waarop je misschien zelf een stuk leest. Lees je het helemaal van het begin tot het eind, of alleen het begin, het eind en wat tussenkopjes? Zo zal jouw tekst ook gelezen worden. Tenzij je de lezer direct weet te boeien en vanaf het begin je tekst in sleept. Dat kan alleen als je tekst begrijpelijk is en aanspreekt. Tenzij je een juridisch stuk schrijft, geldt dat ook voor een zakelijke tekst.

Stap 1: Begin op papier

Begin niet met het schrijven van je tekst, maar met het maken van een plan. Als je even nadenkt voor je start, levert dat tijdwinst op en verbetert het de kwaliteit van je tekst. Pak er gerust pen en papier bij, want dat krabbelt lekker. Start bij het doel van je tekst. Voor wie schrijf je de tekst? Wat moet de lezer ermee gaan doen?

Stap 2: Inventariseer alle items

Inventariseer wat je wil gaan schrijven. Maak bijvoorbeeld een mindmap van de onderwerpen die aan bod komen. Op die manier groepeer je ze en wordt het schrijven een stuk makkelijker. Dan hoef je daarna alleen nog maar te denken aan de formulering van de tekst.

Stap 3: De hoofdlijn uiteen zetten

Nu kun je starten met tikken, maar als papier je goed bevalt, krabbel dan vooral verder. Bepaal de structuur van je tekst. Zet de hoofdonderwerpen onder elkaar met wat witruimte ertussen.

Misschien heb je houvast aan een van de beproefde structuren voor het schrijven van een tekst. Kijk dan eens op deze pagina.

Houd rekening met het leesgedrag:

  • Noem de hoofdpunten in de eerste alinea
  • Vat nog eens samen aan het eind


Stap 4: Voeg je informatie toe

Pak je mindmap er bij en voegt de inhoud ervan puntsgewijs toe onder het juiste onderwerp in de structuur die je bedacht had. Nu heb je per onderwerp alle informatie bij elkaar staan.

Stap 5: Het echte werk

Je plan is klaar! Nu kun je je tekst gaan uitschrijven. Je hoeft niet meer na te denken over onderwerp of structuur. In deze fase houd je rekening met twee dingen: begrijpelijkheid en stijl.

Zonder heel diep in te gaan op deze onderwerpen, geven we onderstaand een kort lijstje met aandachtspunten bij het schrijven:

  • Ga voor eenvoud: gebruik eenvoudige woorden en schrijf eenvoudige zinnen.
  • Vermijd het gebruik van jargon als er ook een woord voor is dat iedereen begrijpt.
  • Wissel lange en korte zinnen met af.
  • Probeer zo min mogelijk lijdende vormen te gebruiken. Dus niet: De tekst wordt geschreven door… maar: Hij schrijft de tekst.
  • Geef eens een voorbeeld! Concrete voorbeelden spreken zoveel meer dan abstracte termen.


Stap 6: Check je tekst

Als je de laatste punt hebt gezet, begin je bovenaan met lezen. Lees jezelf hardop voor. Loopt de tekst lekker? Zo niet, herschrijf de zin totdat dat wel het geval is. De beste tekstschrijvers beheersen vooral de kunst van het herschrijven.

Voeg eventueel tussenkopjes toe. Zo’n kopje kan informatie geven over de alinea die volgt (een structurerend kopje) maar dat hoeft niet. Misschien heb je meer aan een kopje dat de nieuwsgierigheid wekt…

En dan het geheim van de smid: leg de tekst even weg en herlees ‘m een dag later nog eens met een frisse blik. Voel je je geroepen om bepaalde zinnen te herschrijven? Ga je gang!

En? Heeft het gewerkt?

En dan zou je tekst moeten staan als een huis! Of ben je in ieder geval een stuk opgeschoten met het schrijven van je tekst. Dat was tenminste het doel van deze tekst!

De kern van het verhaal:

  • Maak een plan.
  • Weet wat je gaat schrijven en in welke volgorde dat het best kan.
  • Gebruik papier. Dat maakt je creatiever en behoedt je ervoor om direct stukken tekst te gaan schrijven.


Meer hulp nodig?

Schrijven is een vaardigheid die je kunt leren en ontwikkelen, door het te doen en met de juiste hulp. Misschien heb je nog moeite met foutloos schrijven in het Nederlands. Bijvoorbeeld omdat je de laatste jaren vooral veel in het Engels schrijft. Of zit je zo vast in je jargon dat je het moeilijk vindt om een tekst begrijpelijk voor een volledig andere doelgroep te gaan schrijven.

Volg dan eens een schrijftraining bij Regina Coeli. Samen met een taaltrainer ga je aan de slag met jouw persoonlijke leerdoelen. Je gaat oefenen, wordt gecorrigeerd en krijgt allerlei persoonlijke tips, waarmee jij de volgende keer dat je een tekst gaat schrijven, zelfverzekerd aan de slag gaat.

Neem contact op met Regina Coeli via het contactformulier of telefonisch via 073 - 684 87 90.


Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`