Door de communicatiestijl over te nemen kun je Nederlanders beter begrijpen

door Regina Coeli

“Functioneel hoef je in Nederland geen Nederlands te spreken. Belastingaangifte, bankzaken, alles kan in het Engels. Als iemand hoort dat je niet uit Nederland komt, stapt hij of zij vrijwel automatisch over naar het Engels. Ook voor mijn werk bij ABN AMRO was het niet noodzakelijk om Nederlands te leren. Toch heb ik op een gegeven moment op het werk radicaal de knop omgezet.”

Aan het woord is de Finse Niina Pussinen. “In het begin voelde het spreken van Nederlands op het werk als honderd meter lopen op één been met twee handen op mijn rug. Doordat ik een tijd in de Verenigde Staten heb gewoond, was ik vloeiend in Engels en dan is het frustrerend als je in een keer alleen nog maar Nederlands spreekt. Maar ik ben blij dat ik heb doorgezet!”

Onveilig gevoel om geen Nederlands te spreken

Zoals veel andere expats leerde Niina wel wat Nederlands, maar oefende ze dat onvoldoende om met zelfvertrouwen te kunnen spreken. “Ik was eerst niet van plan om lang in Nederland te blijven. Ik heb Nederlands toen vooral geleerd omdat ik taal leren heel leuk vind. Daarnaast vond ik het een heel onveilig gevoel om de taal van de mensen om je heen niet te spreken. Je weet niet wat ze zeggen. Als bijvoorbeeld mensen op een treinstation gaan rennen omdat er iets wordt omgeroepen, dan weet je niet wat je moet doen. Meerennen?”

Het helpt om net zo direct te communiceren als Nederlanders

Het is een bekend gegeven dat je via de taal meer begrip krijgt voor cultuur. Dat heeft Niina ook kunnen ondervinden. “Nederlanders communiceren heel anders dan ik gewend was. Ik moest echt wennen aan het directe van de taal. Ik vond het bot en onbeleefd, maar toen ik zelf directer ging spreken, merkte ik dat het werkte. Door de communicatiestijl over te nemen, kun je Nederlanders beter begrijpen. Een grappig aspect van het Nederlands vind ik dat de tijd altijd vooraan staat in een Nederlandse zin. Dat komt omdat tijd in Nederland zo’n belangrijk begrip is.”

Schriftelijk en verbaal effectief communiceren

Met dank aan haar doorzettingsvermogen spreekt Niina nu zonder veel schroom Nederlands op haar werk. Ze geeft leiding en moet veel presenteren. ‘Een echte kletsbaan’ zoals ze zelf zegt. “Ik kan me goed uitdrukken en heb het idee dat ik begrepen word. Maar ik wilde graag nog beter Nederlands leren en heb aangeklopt bij Regina Coeli voor een taaltraining. Tijdens de training heb ik me gericht op de vraag hoe ik zo effectief mogelijk kan communiceren, zowel schriftelijk als verbaal. Van de taaltrainers heb ik meer geleerd over structuur en intonatie, maar ook over kort en helder communiceren. Daar houden Nederlanders van!”

Het gebruik van de lidwoorden ‘de’ en ‘het’ zijn voor de meeste anderstaligen een groot probleem. Wanneer gebruik je welk woord? “Een taaltrainer heeft me heel simpele tips gegeven om minder fouten te maken met ‘de’ en ‘het’. Ik heb nu een lijst met het-woorden die ik vaak gebruik in mijn werk. Doordat ik weet dat een woord op mijn lijst staat, weet ik automatisch dat het een het-woord is.”

Uitdagingen in de taal gericht aanpakken

Niina volgde een individuele taaltraining door vier taaltrainers die haar iedere dag een uur bijspijkerden in de Nederlandse taal. “De kracht van de training was dat het individueel is en je meerdere taaltrainers hebt. Daardoor kon alle stof op mijn situatie worden toegepast. Dat is niet te vergelijken met een groepstraining.” Vandaar ook dat ze heel gericht kon werken aan specifieke uitdagingen die Niina had in de taal.

Lang-za-mer pra-ten

Na de taaltraining bij Regina Coeli is ze nog niet uitgeleerd. Ze gaat op eigen houtje verder: “Ik ben een enthousiast type en praat dan ook in een hoog tempo. Daarmee gun ik mezelf niet de tijd om na te denken over zinsstructuur en dergelijke. Een eenvoudige tip: lang-za-mer pra-ten. Nu heb ik op de achterkant van mijn telefoon zelf een pauzeknop getekend. Dat herinnert me eraan dat ik rustig moet praten en pauzes moet inlassen.”

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Inge Janssens
Medewerker Client Services

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.